Световният шампион Люис Хамилтън с Мерцедес постигна най-добър резултат в първата свободна тренировка преди неделното Гран при на Италия на пистата Монца.

Британецът завъртя най-добра обиколка за 1 минута и 20.926 секунди. Той остави на 0.452 секунди зад себе си лидера в генералното класиране Макс Ферстапен и на 0.525 секунди съотборника си Валтери Ботас.

Много силно в тренировката се представиха болидите на Астън Мартин. Канадецът Ланс Строл завърши с четвърто време, докато германецът Себастиан Фетел се нареди шести. Между двамата се вклини французинът Пиер Гасли с АлфаТаури.

Тимът на "Ферари", за който състезанието на Монца е домашно, не даде големи поводи за оптимизъм на многобройните си фенове. Испанецът Карлос Сайнс-младши постигна седмо време в тренировката, а монегасецът Шарл Льоклер се подреди 11-и.

Състезанието за Голямата награда на Италия този уикенд е по-особено, тъй като то е едно от трите през сезона, в които квалификацията за място на стартовата решетка в неделя ще бъде заменена от спринтово състезание. По тази причина по-късно днес вместо втора свободна тренировка ще се проведе квалификация, която да определи стартовия ред в спринтовото състезание в съботния следобед.