Седемкратният световен шампион във Формула 1 Люис Хамилтън се поздрави с най-добро време в първата свободна тренировка преди състезанието за Голямата награда на Абу Даби, последен кръг за сезон 2022.

Британецът, който кара за Мерцедес, завъртя най-бърза обиколка на пистата "Яс Марина" за 1:26.633 минути. Втори остана съотборникът и сънародник на Хамилтън Джордж Ръсел, който бе по-бавен само с 0.220 секунди.

Трето време в обедната сесия постигна пилотът на Ферари Шарл Льоклер. Монегасецът изостана с 0.255 секунди от резултата на Хамилтън.

Gulliver/GettyImages
100 снимки

Четвъртата и петата позиция в тренировката останаха за пилотите на Ред Бул Серхио Перес (+0.334 секунди) и Лиъм Лоусън (+0.568 секунди). Новозеландецът Лоусън, който зае мястото на осигурилия си предсрочно втора световна титла Макс Ферстапен, бе един от петимата пилоти от Формула 2, които взеха участие в днешната тренировка. Освен новозеландеца участие в тренировката взеха още Роберт Шварцман, Роберт Кубица, Логан Сарджънт, Пиетри Фитипалди, Пато О'Уорд, Джак Дуън и Фелипе Другович. Те замениха съответно Карлос Сайнц, Гуаню Джоу, Никола Латифи, Мик Шумахер, Ландо Норис, Фернандо Алонсо и Ланс Строл в отборите на Ферари, Алфа Ромео, Уилямс, Хаас, Макларън, Алпин и Астън Мартин. 

От тях О'Уорд, Дуън и Сарджънт имаха проблеми в хода на тренировката, като за О'Уорд и Дуън те бяха технически, а бъдещият титуляр на Уилямс се завъртя на първия завой в средата на сесията. Американецът имаше лек контакт със стената, но успя да продължи с участието си в сесията и да покрие нужните 100 километра, за да получи още една суперлиценз точка, което да го доближи до получаването на суперлиценза, който ще му трябва, за да стартира във Формула 1 догодина. 

Четирикратният световен шампион Себастиан Фетел, който в неделя слага край на кариерата си, завърши шести в тренировката. Германецът, който кара за Астън Мартин, остана на 0.635 секунди от постижението на Хамилтън.

От 15:00 часа днес е втората свободна тренировка преди Гран при на Абу Даби. Тя ще бъде много по-представителна за реалното разпределение на силите в Абу Даби, тъй като ще се проведе в условията на залязващо слънце, когато ще бъде малко по-хладно. Точно в тези условия ще се проведат и квалификацията и състезанието утре и в неделя.