Люис Хамилтън с Мерцедес спечели квалификацията преди Гран При на Италия във Формула 1 на пистата Монца, 8-ми кръг от Световния шампионат. Това е и 94-ата му първа позиция преди състезание в моторната надпревара. 

Той направи рекордна обиколка от 1:18.887 минути. Втората позиция остана за съотборника му Валтери Ботас, който изостана само с +0.069 секунди. Третата позиция остана за Карлос Сайнс с Макларън, който направи отлична обиколка с великолепен трети сектор на пистата и изостана с +0.808 секунди.

Gulliver/Getty Images
28 снимки

Четвърти се нареди Серхио Перес с Рейсинг Пойнт, а пети Макс Ферстапен с Ред Бул. До десетото място местата се заеха он Ландо Норис с Макларън, Даниел Рикиардо с Рено, Ланс Строл с Рейсинг Пойнт, Александър Албън с Ред Бул и Пиер Гасли с Алфа Таури.

В първата част на квалификацията отпаднаха двамата пилоти на Уилямс - Латифи и Ръсел, както и Джовинаци с Алфа Ромео, Фетел с Ферари и Грожан с Хаас.

Във втората част отпадна и другият пилот на Ферари - Шарл Льоклер, който приключи 13-ти, а останалите които не намериха място в последната фаза на надпреварата бяха Магнусен с Хаас, Райконен с Алфа Ромео, Окон с Рено и Дани Квят с Алфа Таури. Така за първи път от 1984 година пилот на Ферари не се нарежда в първата десетка на стартовата редица.

Надпреварата е в неделния ден и ще може да я наблюдавате пряко в ефира на DIEMA SPORT.