Световният шампион във Формула 1 Люис Хамилтън призна, че не му харесва да носи №1 върху своя болид, както направи в петъчните свободни тренировки преди финалното за 2018-а година Гран При на Абу Даби.

33-годишният пилот замени обичайният си номер 44 за първата от двете сесии на „Яс Марина”, но след това се върна към него. Съгласно последната промяна в правилника всеки състезател трябва избере постоянен номер от 2 до 99, като единствено действащия шампион може да избере да сложи №1 върху болида си.

„На мен лично това не ми хареса. Не ми допадна изобщо”, заяви Хамилтън. „Ставаше дума само за една сесия, така че нищо не значи.”

„Причината, поради която го направих, беше, че съм тук вече 6 години, а всеки път когато сме били световни шампиони (2014, 2015, 2017 и 2018 година, докато през 2016 шампион стана Нико Розберг и веднага се оттегли – б.р.) никога не сме слагали номер 1 върху колата. Мислех си, че ще е яко.”

„Помня, когато Макларън имаше №1 в лицето на Дженсън Бътън, който бе спечелил световната титла (с Браун GP) и после се премести, за да донесе номера със себе си. Беше странно, че тогава Макларън имаше разрешение да сложи №1.”

„Помня, че по едно време инженерите и механиците ме питаха дали някога ще го направя. Мислех, че ще е яко да го сложа върху колата само за една сесия. Така поне е можеха да се снимат с него и да се гордеят, че сме номер 1.”

„44 обаче си остава моят специален номер, а с това има много шеги, защото понякога те ми казват, че са видели автобус 44 или пък са седели на място 44 в самолета. Така това число стана част от техния живот точно както е част и от моя”, допълни Хамилтън.