Люис Хамилтън спечели 13-ия кръг от световния шампионат във Формула 1 на пистата Монца за Гран При на Италия. На най-бързата писта в календара на надпреварите, Хамилтън тръгна отлично и запази първата позиция след 53-те обиколки на пистата. Така британецът взе втора поредна победа в шампионата след тази на Спа и вече е лидер в генералното класиране, изпреварвайки Себастиан Фетел, който завърши 3-ти тук. 1:15:32.312 часа е времето му днес, изоставането на Ботас е 4.471,  а Фетел, който водеше в генералното класиране от първото състезание за сезона в Австралия през март, завърши на 36.3 секунди от днешния победител.

Макс Ферстапен с Ред Бул се докосна с болида на Фелипе Маса, спука гума и се наложи да влезе в бокса още в третата обиколка на надпреварата, а предстояха 53 обиколки.

В следващите няколко тура последваха най-добри времена за обиколка от страна на Ботас, Хамилтън и Ферстапен.

В 10-ата обиколка лидерът в подреждането Люис Хамилтън с Мерцедес даде ново най-добро време - 1:25. 258 минути. В следващите обиколки британецът съумя на два пъти отново да даде най-добро време и с лекота поддържаше дистанцията с втория Ботас, който съумя да заеме второто място. Фетел и Рикардо бяха на трета и четвърта позиция в 23-ата обиколка,  а до финала оставаха още 30.

В 41-ата обиколка без никакви проблеми Даниел Рикардо успя да изпревари Кими Райконен и подгони третото място на Себастиан Фетел, като до края на състезанието оставаха 12 обиколки.

Уверено първите две места бяха държани от пилотите на Мерцедес Люис Хамилтън и Валтери Ботас.

Малко преди края на състезанието Даниел Рикардо с Ред Бул даде време 1:23.361 минути и направи най-бързата обиколка. До края на надпреварата британецът Хамилтън запази първата позиция, втори остана съотборникът му Валтери Ботас, трети се нареди Себастиан Фетел с Ферари. Въпреки усилията си да настигне Фетел, Даниел Рикардо остана - 4-ти. Райконен, Окон, Строл, Маса, Перес и Ферстапен оформиха първата десетка.

Това беше 6-ти успех на Хамилтън през този сезон, с което той вече е лидер в класирането с 238 точки, с три по-малко е германецът, а третата позиция е за Ботас със 197.

Пре конструкторите Мерцедес е със 392 точки, Ферари е с 348, а трети са Ред Бул със 199,Следващата надпревара е за Гран При на Сингапур след две седмици.