Световният шампион във Формула 1 Люис Хамилтън беше наказан с 5 позиции на стартовата решетка за предстоящия старт за Голямата награда на Бахрейн. Британският ас на Мерцедес стана жертва на непланирана смяна на скоростна кутия.

Не пропускайте днешната последна свободна тренировка (начало в 15 часа) и квалификацията от 18 часа! Пряко по DIEMA SPORT и онлайн на GONG PLAY и PLAY DIEMA XTRA!

Това означава, че какъвто и резултат да постигне 32-годишният пилот в Персийския залив, той няма да потегли от първите две позиции. Така шансовете му да постигне първа победа за сезона не изглеждат най-добрите. Припомняме, че в първия старт – Гран При на Австралия – Хамилтън тръгна от пол-позишън, ала в крайна сметка Себастиан Фетел (Ферари) измъкна успеха в самото състезание.

По-интересното е,че откакто Гран При на Бахрейн е част от календара на Ф1 (2004 година), няма пилот, който да го е печелил, след като е стартирал по-назад от 4-ата позиция.

Говорител на Мерцедес потвърди за смяната на трансмисията на при Хамилтън. Съгласно действащите в момента правила скоростните кутии трябва да издържат поне 6 последователни старта преди да е допустима смяна. Причината за този ход е хидравличен теч, засечен по време на старта в Мелбърн. Самият Хамилтън призна, че механиците са опитали да ремонтират безуспешно елемента в двете седмици между състезанията.