Седемкратният световен шампион във Формула 1 Люис Хамилтън обясни защо иска коректен завършек на битката с Макс Ферстапен за титлата тази година. Нидерландският пилот на Ред Бул води с 8 точки пред британеца във временното класиране два кръга преди края на шампионата.

"Трябва да сме много внимателни. По-внимателни, от когато и да било. Наясно сме какво може да се случи", заяви Хамилтън пред германското издание Auto Motor und Sport, попитан за конкуренцията с Ферстапен.

"Винаги трябва да си готов да направиш всичко възможно, за да избегнеш сблъсък. Дори, ако това означава да напуснеш пистата. В крайна сметка искаш да завършиш състезанието. Ако си прекалено упорит и защитаваш позицията си, ще катастрофираш", добави Люис Хамилтън.
"В Бразилия направих необходимото, за да избегна това. Бих казал, че винаги съм се държал достойно в подобни ситуация. Разбира се, не винаги нещата се получават по перфектния начин. Сега, когато съм малко по-възрастен, преценяват характерите на останалите пилоти. Животът ти се отразява на поведението ти. Опитвам се да ги разбера", коментира още пилотът на Мерцедес.

Без да посочва името на Макс Ферстапен, Люис Хамилтън заяви, че по-младото поколение пилоти изглежда е склонно да преминава границата повече от неговите връстници.

"Не се чувствам прекалено голям или прекалено успешен, за да избегна битка. Знам, че понякога трябва да поемеш по този път. Но трябва да си по-умният", каза британецът.

Попитан за личното му отношение към Ферстапен, Хамилтън заяви, че не изпитва нищо повече от професионалното желание да го победи, но не и враждебност.

"Вече съм на 36 години и от дълго време съм в този бизнес. Не за първи път се изправям срещу пилот, който е добър или лош в някои отношения. Сега съм много по-подготвен да се справя с подобна ситуация. Знам, че той е супер бърз пилот. Със сигурност ще става още по-бърз с времето. Виждам, че съм правил грешки, когато бях на 24 или 25. Затова не бих съдил никой друг", коментира Люис Хамилтън.