Михаел Шумахер и Люис Хамилтън споделят заедно само 3 сезона във Формула 1, но грандиозните им кариери обособяват две отделни епохи в моторния спорт.

„Това бяха различни времена, различна конкуренция, различни видове автомобили и доста различни личности – споделя Рос Браун, изпълнителният директор на Формула 1, имал честта да работи и с двамата. – Люис е невероятен професионалист и е много всеотдаен, но Михаел беше силно ангажиран към колата, нещо, от което Люис не се нуждае. Шумахер е възпитан в епоха, където липсваха технологиите, които съществуват днес. Анализът на данните беше повърхностен и участието на водача тогава беше наистина ключово. Днес Хамилтън кара в друго време, когато това вече не е необходимо и нуждите и изискванията към водача вече са много различни", допълва той.

Тази година сред феновете бе проведена анкета за най-влиятелния пилот в историята на Формула 1, по случай 70-ата годишнина на най-престижния автомобилен шампионат през май. Победител в гласуването стана именно седемкратният световен шампион – Михаел Шумахер. Дълго германският пилот се олицетворява с моторния спорт и спомага той да разшири обхвата си. Но може ли все още да се твърди, че Шуми е най-великият пилот във Формула 1?

“Still I Rise” („Продължавам да се издигам“) - тези думи са изписани на гърба на шлема на Люис Хамилтън и са татуирани на раменете му, по едноименното стихотворение на Мая Анджелоу (американска активистка за граждански права). Магията на думите явно е силна, след като оттогава досега британецът минава през всички постижения в историята на Формула 1.

Октомври обаче се оказва ключов месец в живота и на двамата пилоти. На 22 октомври 2006 г. Михаел Шумахер прекратява за пръв път своята кариера. Три години по-късно отново се завръща, за да обяви отново през октомври 2012-а – за втори и последен, че се отказва от спорта. Сега, 8 години по-късно, пак през октомври световният шампион Люис Хамилтън направи онова, което всички очакваха да се случи – подобри рекорда на Михаел Шумахер. На 25-и октомври, при завръщането на Португалия в календара на Формула 1, на дебютиращата писта „Портимао“, Люис Хамилтън постигна 92-ата победа в кариерата си.

„Никога не съм и мечтал да стигна там, където съм днес – сподели пилотът на „Мерцедес“. - Нямах кристална топка, когато избрах да дойда в този отбор и да партнирам с тези невероятни хора, но ето че съм тук и се опитвам да взема максимума от всеки ден. Ще ми трябва малко време, за да осъзная какво точно ми се случва. Мислено още съм в състезателен режим. Трудно ми е да намеря правилните думи в момента.“

Неудържимият щурм на британеца продължава. Ако вземе и титлата през 2020 г., Хамилтън ще изравни рекорда на Шумахер от 7, а е в състояние да стигне дори по-далеч. Постижението на Люис обаче по никакъв начин не може да омаловажи мястото, ролята и огромното значение на Шумахер за развитието на Формула 1. Напротив, двамата остават в историята с недостижимите общо 183 победи.

Това е 14-ият сезон за Люис, който през това време често е ставал обект на критика и негативно отношение от по-възрастните бивши пилоти.

В предходния старт на пистата „Нюрбургринг“ Хамилтън изравни рекорда на Шумахер, записвайки своята 91-а победа. На германската писта Джеки Стюарт беше най-успешният британски пилот с 3 победи, докато не бе изпреварен от Люис, който записа там четвъртия си триумф. Ветеранът призна, че му е трудно да приеме настоящия шампион като част от най-добрите за всички времена заради несправедливото предимство на колата му „Мерцедес“.

Въпреки критиката, 35-годишният британец отговори, като демонстрира голямото си уважение към старите кучета. „Може би един ден ще го преодолеят, но аз дълбоко уважавам и ценя легендите, включително онези, които продължават да говорят негативно за мен – заяви Хамилтън. – Тяхното време беше различно време в историята, беше им изключително трудно. Поради тази причина в спорта винаги се говори за това кой е най-великият в миналото и в настоящето, тъй като е невъзможно да се направи сравнение.“

Шампионът направи паралел с новото поколение пилоти, като Макс Верстапен, Ландо Норис, Джордж Ръсел, които са с повече от десетилетие по-млади от него.

„Мога да обещая, че след 20 години, когато се обърна назад, няма да говоря подобни неща за никой по-млад пилот – категоричен е Люис. – Защото отговорността на по-възрастния се свежда до това да свети възможно най-ярко и да насърчава тези след него.“

В крайна сметка остават броени стартове до написването на новата история на Формула 1. Триумфът на Люис Хамилтън и „Мерцедес“ е безспорен, независимо от отношението на останалите и критиките. Може би британецът няма да спечели в анкетата за „Най-влиятелен човек във Формула 1“, но вече си е осигурил място в челните позиции на спорта. Успехът струва скъпо и всеки трябва да плати цената за него. При Хамилтън тя може би е това да бъде най-противоречивият пилот в новата история на Формула 1./Труд