Настоящият световен шампион Люис Хамилтън спечели Гран при на Великобритания от 10-ия кръг на Формула 1.

Надпреварата започна по изключително драматичен начин, когато контакт между седемкратния световен шампион Хамилтън и водача в класирането Макс Верстапен доведе до отпадането на нидерландеца. Това позволи на Льоклер да оглави колоната, а секунди по-късно състезанието бе прекъснато за над 30 минути.

При подновяването английският пилот получи 10-секундно наказание заради участието си в инцидента. Така при единственото си влизане в бокса, Люис изтърпя санкцията и излезе пети. Прекрасното му представяне до края продължи и едва две обиколки преди края успя да задмине родения в Монако състезател, който в днешния ден преодоля криза с проблемен двигател.

По този начин разликата между Верстапен (185) и Хамилтън (178) бива намалена на едва 7 точки в полза на нидерландеца.

Gulliver/Getty Images, БТА
20 снимки


Въпреки отличния старт на Хамилтън, Макс не отстъпи нито сантиметър, задмина съперника си и поведе колоната. На завой №9 Люис атакува от дясната страна с 290 километра в час, получи се контакт между предната му лява гума и задната дясна на младия му опонент, нидерландецът излетя от пистата, удари се в предпазната стена и отпадна.

Впоследствие червените флагове бяха развяти, а състезанието - спряно. Лидер е Шарл Льоклер, а Хамилтън е втори. Верстапен от своя страна излезе доста разклатен от катастрофиралия си болид, но вдигна оптимистично ръка към публиката.

Всички шасита излязоха на пистата от бокса след над 30 минути пауза и Гран при на "Силвърстоун" отново е на ход! Предстои подгряваща обиколка заедно с кола за сигурност.

Льоклер започна убедително и не позволи на Хамилтън да го задмине. Норис от своя страна обаче използва по чудесен начин рестарта и задмина Валтери Ботас, заемайки трето място.

Маршалите обявиха преди секунди, че в крайна сметка Люис Хамилтън има съществена вина за инцидента с Макс и получава 10 секунди наказание, които ще бъдат прибавени към времето му, което ще прекара при влизането си в бокса за смяна на гуми.

В 15-ата обиколка Льоклер съобщи на екипа си, че двигателят му отказва, при което той получи нови параметри, които да въведе за възвръщане на енергията.

7 обиколки по-късно Норис влезе в бокса, но бе забавен и излезе едва шести на трасето. Ботас вече е трети, Сайнц - 4-ти, Алонсо - пети.

Един тур след това Валтери смени сликовете си за 2.2 секунди и се върна в играта на четвърта позиция, а скоро след това задмина Алонсо.

В 28-ата обиколка Хамилтън влезе в питлейна, смени гумите, изтърпя санкцията и излезе на пистата на пето място.

Карлос Сайнц също получи нови сликове, но от отбора му се забавиха с предна лява гума, което му коста ценно време, връщайки се шести в надпреварата. Веднага след това Льоклер го последва, но с него нямаше никакви проблеми и той отново оглави класирането.

Люис се справи безметежно с Ландо Норис в 32-ото завъртане на пистата, а пред него е съотборникът му в Мерцедес Валтери Ботас.

В 41-ата обиколка Ботас получи нареждане от екипа си да пропусне по-бързия от него съотборник Хамилтън.