Лидерът в класирането при пилотите във Формула 1 Люис Хамилтън постигна своята 6-а победа в Гран При на САЩ и така направи поредната гигантска крачка към спечелването на световната титла. На трасето в Остин, Тексас британецът се възстанови от слаб старт, при който позволи на своя голям конкурент от Ферари Себастиан Фетел да го изпревари. Само 6 тура по-късно британецът отново изникна начело и до края не изпусна контрола върху надпреварата.

Второто място на Фетел оставя интригата жива, но разликата помежду им е вече е 66 точки. Германецът опита всичко, за да победи, но просто нямаше шансове в малкото си мигове. Трети малко куриозно завърши съотборникът на Фетел - Кими Райконен, който бе изпреварен в самия край от Макс Ферстапен (Ред Бул), който потегли от дъното на колоната заради серия наказания. Холандецът си плати за преминаване през бордюрите, с което взе предимство, и доста разочарован разбра в последния миг, че няма да стъпи на подиума.

Петото място на Валтери Ботас може и да изглежда разочароващо на този фон, но пък то беше важно за другата цел, а именно - спечелването на титлата при конструкторите. За четвърта поредна година германците бяха без конкуренция по този показател и на американска земя се поздравиха с големия триумф.

Угасването на червените светлини на трасето в САЩ донесе невероятна реакция от Себастиан Фетел. Германецът направи по-добър старт от Хамилтън, който в инсталационната обиколка опита да спечели предимство в температурата на гумите си, като умишлено бавеше нареждането по местата на стартовата решетка. Британецът даде всичко от себе си, за да затвори конкурента си, но не успя, а това даде шанс на Фетел да влезе от вътрешната страна на първия завой и да поведе състезанието. Единствената друга промяна в челото дойде по-назад в колоната, където Фернандо Алонсо показа страхотен контрол върху своя Макларън, за да изпревари Карлос Сайнс-младши (Рено). Две обиколки по-късно Даниел Рикиардо (Ред Бул) пробва атрактивна атака срещу движещия се на трето място Валтери Ботас, като не изпълни докрай добре маневрата и така финландецът съумя да се защити.

Четвъртата обиколка доведе и до първото отпадане, като лошите новини бяха за Нико Хюлкенберг от Рено. Германецът успя да прибере автомобила до бокса и рано се превърна в зрител.

В 7-ата обиколка обаче Фетел позволи на Хамилтън да се доближи твърде близо до него и британецът веднага пробва атака. Дуелът им беше изключителн чист и като цяло не остави особени шансове на германеца, който се върна на второто място.

С натрупването на туровете Фетел започна да става все по-уязвим, тъй като губеше време спрямо Хамилтън във всяка обиколка, а в същото време Ботас започна лека-полека да скъсява дистанцията помежду им.

В 16-ата Ред Бул трябваше да преглътне голямо разочарование, тъй като двигателят на Даниел Рикиардо отказа внезапно и австралиецът успя само да паркира колата в тревната площ извън трасето.

Скоро след този епизод Фетел опита да промени нещо, преминавайки първи от челниците в бокса и залагайки на гуми от типа софт. Мерцедес отвърна по най-добрия начин, като прие Хамилтън в бокса в 20-ата обиколка, а британецът излезе точно пред Фетел на трасето. Германецът опита атака, която не успя и така една важна възможност отлетя.

Докато ситуацията в челото си оставаше без промяна, Макс Ферстапен (Ред Бул) реши първи да мине за втори път през бокса. Холандецът сложи супер меките гуми в 38-ата обиколка, а сигналът беше ясен - че ще натиска челниците от Мерцедес и Ферари до последно в състезанието. Фетел отвърна, като обиколка по-късно също посети гаража си, за да сложи аналогичен чифт гуми. Райконен, Хамилтън и Ботас заложиха на смесите софт, като двамата финландци произведоха зрелищен дуел в 42-ата минута. Райконен съзря своя шанс в една от дългите прави и успя да спре по-късно в 12-ия завой. В следващите ветеранът удържа опитите на по-младия си сънародник да възстанови позицията и така Ледения излезе зад лидера Хамилтън.

По същото време Фетел започна да настига мощно Валтери Ботас и първата му атака стана факт 6 обиколки преди края. Тур по-късно германецът направи нов опит и по-лошото сцепление на Мерцедеса постави Ботас в губещата позиция. Много скоро и Ферстапен се възползва от неудачите на Ботас, като му отмъкна 4-ото място с не чак толкова елегантно изпълнени атаки.

Апетитът на Ферстапен не угасна с приближаването на финиша, дори напротив - холандецът получи разрешение да опита изпреварване срещу Кими Райконен, който отстъпи втората позиция на своя съотборник Фетел. До последните метри изглеждаше така сякаш ветеранът държи нещата под контрол, но Ферстапен го изненада 3-4 завоя преди края и  взе третото място. Преминаването през бордюра обаче донесе 5-секундно наказание за Ферстапен и тъкмо то коства мястото му на подиума.

Класиране при пилотите във Ф1, топ 6:

1. Люис Хамилтън, Мерцедес – 331 точки

2. Себастиан Фетел, Ферари – 265 точки

3. Валтери Ботас, Мерцедес – 244 точки

4. Даниел Рикиардо, Ред Бул – 192 точки

5. Кими Райконен, Ферари – 163 точки

6. Макс Ферстапен, Ред Бул – 123 точки

Класиране при конструкторите във Ф1:

1. Мерцедес – 575 точки

2. Ферари – 428 точки

3. Ред Бул – 315 точки

4. Форс Индия – 159 точки

5. Уилямс – 68 точки

6. Торо Росо – 53 точки

7. Рено – 48 точки

8. Хаас – 43 точки

9. Макларън – 23 точки

10. Заубер – 5 точки