Люис Хамилтън е новият стар шампион във Формула 1! Британецът спечели страхотното състезание за Гран При на САЩ и по този начин узакони своята трета световна титла. До самия край вълнуващата надпревара не предвещаваше успех за Хамилтън, но щастливо развитие на състезанието позволи на Люис да стигне до победата и до шампионската титла три състезания преди края на сезона.

Нико Розберг завърши втори, а подиумът допълни Себастиан Фетел, който стартира от 13-а позиция, а в края бе близо и до това да изпревари Розберг.

Макс Верстапен направи страхотно състезание, завършвайки четвърти. Серхио Перес е пети, Карлос Сайнс шести, а топ 10 допълниха Дженсън Бътън, Пастор Малдонадо, Фелипе Насър и Даниел Рикиардо.

Общо 12 пилоти завършиха състезанието като Фернандо Алонсо остана извън зоната на точките, а Алекс Роси финишира 12-и.

Състезанието в САЩ бе много зрелищно, с много изпреварвания и вълнуващи моменти, а влизанията на трасето на колата на сигурността тотално промени развоя на състезанието и даде възможност на много състезатели да заемат по-предни позиции.

След като цял уикенд ураганът „Патрисия“ вилня над САЩ и доведе до това квалификацията за място да се проведе в деня на състезанието, самата надпревара премина без атмосферни проблеми.

Стартът на започналия от полпозишън Нико Розберг не бе особено добър и това позволи на Хамилтън да се доближи до него и да мине от вътрешната страна на първия завой. Това затрудни германеца, който излезе от пистата и така набързо бе изпреварен от двата Ред Бул-а на Даниил Квят и Даниел Рикиардо, както и от Серхио Перес.

В петата обиколка бе въведена виртуална кола на сигурност заради отломки по пистата, а при подновяването на състезанието 3 обиколки по-късно Розберг успя да изпревари Рикиардо, както и Квят малко по-късно.

В 13-ата обиколка обаче Рикиардо си върна втората позиция от германеца, след което успя да мине и пред лидера Хамилтън. В тези моменти британецът губеше сцепление заради износените си гуми, което доведе дори до лек сблъсък със съотборника му Розберг. В 18-ата обиколка Розберг мина пред Хамилтън, а световният шампион веднага влезе в бокса.

Кими Райконен също имаше проблеми, след като се удари в предпазните гуми след загуба на сцепление, но все пак продължи състезанието. Розберг пък успя да изпревари Рикиардо и да заеме първа позиция. С новите гуми Хамилтън също увеличи темпото си и мина пред Рикиардо, а в този момент Розберг вече имаше 7 секунди аванс.

До 28-ата обиколка този аванс вече бе 11 секунди, но те бяха изпарени след влизането на трасето на кола на сигурността заради болида на Маркус Ериксон, който остана неподвижен на пистата.

След 5 обиколки болидите отново потеглиха с пълна мощ, а стартиралият 13-и Себастиан Фетел успя да стигне до третата позиция, минавайки пред Квят и Рикиардо.

В 36-ата обиколка Хюлкенберг и Рикиардо се ударите, заради което Хюлкенберг отпадна от състезанието, а инцидентът остана за разглеждане от ФИА след края на надпреварата.

В 39-ата обиколка Розберг влезе в бокса, а след излизането изглеждаше, че до края няма да има проблеми да завърши първи. Квят обаче обърка сметките на германеца, след като в 43-ата обиколка стъпи с болида си във водата преди последния завой и в последствие се блъсна в загражденията и отпадна от състезанието.

Моментално на трасето се появи кола на сигурността, а Хамилтън и Фетел се възползваха веднага, влизайки в бокса за меки сликове. След връщането си от бокса, Хамилтън се залепи зад съотборника си в чакане на рестартирането на състезанието с по-нови гуми и оставащите 10 обиколки. Фетел пък зае четвърто място зад Макс Верстапен.

Хамилтън използва момента, в който съотборникът му направи фатална грешка и мина пред него, за да завърши първи и да стигне до третата си шампионска титла. До края Фетел успя да изпревари Верстапен, а в края се доближи много близо и до Розберг, но все пак пилотът на Мерцедес запази поне втората си позиция.