Бившият пилот от F1 Мика Хакинен заяви, че всяка грешка на Ферари ще бъде наказана от Ред Бул. Последното състезание в Баку доказа твърденията на финландеца, след като екипът от Маранело си тръгна с празни ръце, докато съперниците им от Милтън Кийнс спечелиха максималния актив точки. Така те се отдалечиха от Ферари в класирането при конструкторите.

За първи път от 9100 дни и двата болида на Ферари бяха принудени да се оттеглят поради заради технически проблеми. Първо Карлос Сайнц напусна надпреварата в деветата обиколка с хидравличен проблем. Няколко обиколки по-късно Шарл Льоклер се оттегли заради повреда в двигателя.

Разочарованието за Скудерията задълбочи още повече с двойния успех на Ред Бул. Макс Верстапен спечели петата си победа за сезона и увеличи преднината си временното класиране. Сега световният шампион има аванс от 34 пункта пред своя конкурент от Монако.

Двукратният бивш световен шампион Мика Хакинен остана разочарован от оттеглянето на монегаска. Според него е имало възможност вълнуваща битка между Льоклер и Верстапен в заключителната фаза на Гран при на Азербайджан.

„Шарл Льоклер сигурно се чуди какво трябва да направи, за да намери малко късмет“, каза Хакинен пред Unibet. „Той беше на полпозишън през последните четири състезания. Представянето му в съботните квалификации е наистина блестящо.“

„Той измъкна абсолютно всичко от колата на Ферари. Мисля, че щяхме да станем свидетели на наистина близка битка за победата в състезанието. Макс беше сигурен, че може да намали разликата с Шарл. Все пак така и не видяхме какво ще се случи заради повредата в двигателя на Скудерията.“

Хакинен предположи, че Ферари не може да си позволи повече грешки, ако иска да има реални шансове за спечелване на някой от шампионатите. Според него, Ред Бул ще се възползва от всяко едно страдание на Черните кончета.

„Във Ферари знаят, че последните три състезания бяха наистина критични. За тяхно съжаление два проблема с двигателя и лоша стратегия костваха на Шарл потенциални победи в Испания, Монако и Баку“, каза Хакинен.

„Да не успееш да завършиш и с двата автомобила е много гадно. Нещата стават още по-катастрофални в ден, в който Ред Бул постига двоен успех и увеличава преднината си в световния шампионат при пилотите и конструкторите.“

„Ще бъде интересно да разберем причините за оттеглянето болидите на Хаас и Алфа Ромео. Те също използват мотори на Ферари. Ако има някакъв конкретен проблем, той трябва да бъде решен на всяка цена.“

„Остават само три Гран при до средата на тазгодишния световен шампионат. Скудерията наистина трябва да се справи с проблемите си с надеждността, както и да има повече увереност в предоставянето на силна състезателна стратегия. Ред Бул ще накаже всяка една грешка на Ферари. Състезанието в Баку беше точно такъв случай“, завърши Мика Хакинен.