Пилотът на Хаас във Формула 1 Ромен Грожан заяви, че Формула 1 трябва да се върне към познатата практика от миналото на презареждане колите с гориво при спиранията в бокса. Според швейцареца с френски паспорт това може да върне част от чара на състезанията.

Грожан стана поредният действащ състезател, който взе отношение по дискусията за бъдещето на спорта. Мнозина пилоти, сред които и актуалният световен шампион Люис Хамилтън, заявиха, че в момента колите за 2019-а година не са достатъчно трудни за управление. „Наскоро се пуснах в картинг с мои приятели. 125 кубика със скорости, а бях много по-уморен след това, отколкото след Гран При във Формула 1”, заяви Грожан.

„Защо ли? Защото трябва да натискаш през цялото време, защото нямаш за цел да икономисваш гориво. Днес трябва да мислим за горивото. Следващото и най-важно – трябва да се грижим за гумите по всяко време. В Барселона имах чувството, че караме само с 50 процента от потенциала на колата. По тази причина не ми представляваше трудност.”

„Имаме нужда от коли, които да тласнем към предела. Също така трябва да върнем презареждането с гориво, за да не се движим по трасето със 100 кг гориво, а само с  30-40. Това ще ни направи по-бързи с няколко секунди, ако не и с повече, а управлението ще бъде по-трудно”, допълни Грожан.