Властите в Саудитска Арабия щяха да отменят състезанието във Формула 1 в Персийския залив, ако имаше някаква заплаха за сигурността на надпреварата след атаката от подкрепяните от Иран хуси в Йемен срещу петролно хранилище близо до пистата в Джеда, каза спортният министър на страната.

В петък хусите заявиха, че са предприели атаки срещу саудитски енергийни съоръжения.

Една от целите беше станция за разпределение на петролни продукти, собственост на държавния петролен гигант Aramco, разположена на около 10 километра източно от пистата за Формула 1.

Атаката повдигна въпроси дали надпреварата трябва да продължи. Но Формула 1 и организаторите казаха, че Гран при ще се проведе по план.

"Ако има заплаха, бъдете сигурни, че ще отменим състезанието, но няма заплаха и това е, което обсъдихме с всички", каза пред репортери саудитският спортен министър принц Абдулазиз Бин Турки Ал-Фейсал.

"Разбира се, сигурността и безопасността за всички са по-голям проблем от самото домакинство на състезание, дори то да е на Формула 1. Така че сигурността на града, сигурността на кралството е основен приоритет", добави той.

Саудитските държавни медии съобщиха в събота, че пожарите в два резервоара за съхранение на петрол в съоръжението в Джеда, дим от които се виждаше от пистата, са били потушени.

След това групировката на хусите заяви, че преустановява ударите с ракети и дронове за три дни.

Изпълнителният директор на Формула 1 Стефано Доменикали каза, че е получил гаранции за безопасното провеждане на състезанието.