Гран при на Саудитска Арабия може да се премести през есента. Това заяви промоутърът на състезанието принц Халил бин Султан Ал-Файсал. Според него, вариантите за 2024 г. са състезанието да се проведе като откриващ кръг или да бъде изместено за по-късната фаза от сезона и да не се засича с празника Рамадан.

В края на миналата година се появи информация, че Джеда ще бъде откриващ старт за сезон 2024. Желанието на организаторите на Гран при на Саудитска Арабия [Сауди Моторспорт] е да преместят състезанието за 2024 г. още по-рано през годината. По този начин ще се избегне сблъсък с религиозния празник Рамадан, който започва на 10 март и продължава до 8 април.

От Саудитска Арабия дори са поискали договорка с промоутърите на Гран при на Австралия. Според предавателните планове пистата Албърт парк трябва да бъде откриващ кръг за 2024 г. Така ще се избегне застъпването на състезанието от F1 и Рамадан. Ако това не се случи, то тогава надпреварата ще се премести през втората половина на кампанията.

Тази седмица принц Халид Ал-Файсал заяви, че все още не е потвърдено дали Саудитска Арабия ще приеме първия кръг от сезон 2024.

„Твърде рано е. Искаме да мислим кое е най-доброто за отборите и кое е най-доброто за ФОМ“, сподели принц Ал-Файсал.

„Бихме се радвали да приемем откриващото състезание. Сигурен съм, че това е нещо, което трябва да обсъдим преди обявяването на календара за следващата година.“

„Искаме да видим отзивите на отборите. Както казах, искаме най-доброто за F1 и отборите в нея. Ако това е най-доброто решение, бихме се радвали да сме домакини на откриващата надпревара. За момента нищо не е гарантирано. Да се надяваме, че скоро ще успеем да финализираме всичко.“