Промените през този сезон на Формула 1 се превърнаха в нещо нормално. Те няма да подминат и Гран При на Испания, като известният шикан в края на обиколката на пистата в Каталуния ще бъде премахнат, като той бе част от трасето в Барселона от 2007-а година насам. Трудният шикан, с бавни завои, забавя една обиколка с около шест секунди. Идеята на тази секция в самия край на обиколката бе да предложи повече шансове за изпреварвания, но това така или иначе рядко се случваше, а по-често предизвикваше проблеми и блокирания в квалификациите. Организаторите ще се върнат към оригиналния вариант на пистата, който бе използван между 1991-2006 година. Дължината на пистата ще се удължи с два метра, като общата дистанция ще стане 4.657 километра, a пилотите ще трябва да завъртят 66 обиколки. Ще бъде интересно дали премахването на шикана ще повлияе сериозно на надпреварата и дали ще даде повече шансове за атаки на дългата старт-финална права.

36 снимки

Как пилотите коментираха промените и премахването на шикана? Люис Хамилтън остана доволен и разкри, че никога не го е харесвал така или иначе. Пилотът на МакЛарън Ландо Норис не бе напълно сигурен дали тази промяна ще помогне на състезанието, но заяви, че се надява това да стане и времето ще покаже. Макс Верстапен пък подходи с любопитство към ситуацията и сподели, че няма търпение да види и да кара по новото оформление на трасето.

Иначе Верстапен влиза като лидер в състезателния уикенд, като той таи страхотни спомени от Гран При на Испания, още когато през 2016-а дебютира там и печели. Нидерландецът води в класирането с 144 точки след 4 победи през сезона от 6 състезания. Другите два успеха бяха на името на неговия съотборник – Серхио Перес, който е с 39 точки зад Макс в класирането. Ред Бул доминира от старта на този сезон и като че ли това ни очаква и в Испания.

Трасето е много различно от това в Монако, а Ред Бул може дори да се възползва от премахването на шикана в края. Това не е така за Фернандо Алонсо, който ще кара в домашната си надпревара. Силата на Астън Мартин е в бавните завои. Интересно ще е да видим дали подобренията в Мерцедес ще дадат реален резултат. Те вкараха промените по болида си още за състезанието в Монако, а Хамилтън и Ръсел завършиха четвърти и пети. Все пак шефът на Мерцедес Тото Волф предупреди, че трябва още време, за да се види истинските подобрения по колата. На традиционна писта като тази в Каталуния обаче може да видим колко сериозни претенции ще имат Мерцедес в остатъка на сезона. Люис Хамилтън бе на пет поредни победи в Испания между 2017-2021. Миналата година Макс Верстапен триумфира, тръгвайки от втора позиция.

Другият испански пилот в колоната – Карлос Сайнц, имаше кошмарно състезание в Монако, заради проблеми и разногласия с бокса относно стратегията, както и сериозни затруднения с дъжда, който се изля над Монте Карло във втората част на състезанието. Пилотът на Ферари ще иска да загърби лошия уикенд в Монако с добро представяне пред испанска публика. От „Скудерията“ също вкарват първите си по-сериозни подобрения по болида именно за Гран При на Испания.

Битката в дъното и средата на колоната също ще бъде много оспорвана. А след подиума на Естебан Окон и Алпин в Монако, френският тим ще има какво да доказва, но на една доста различна писта.

Възможно е дъждът да не подмине състезателите и този уикенд. Обикновено сме свикнали времето по време на Гран При на Испания да е горещо и сухо, но в следобедните часове на събота и неделя дори се предвиждат гръмотевични бури.

Кога обаче ще е целият този екшън във Формула 1?

Програмата на състезателния уикенд в Испания:

Петък, 2 юни - първа тренировка 14:30 часа

Петък, 2 юни - втора тренировка 18:00 часа

Събота, 3 юни - трета тренировка 13:30 часа

Събота, 3 юни - квалификация 17:00 часа

Неделя, 4 юни - Гран При на Испания - 16:00 часа

Всички елементи от уикенда във Формула 1 може да наблюдавате пряко по DIEMA SPORT 3.