Бъдещето на Гран при на Белгия в календара все още не е решено, а новините за неговото изваждане може да са преувеличени, каза шефът на Формула 1 Стефано Доменикали.

Календарът за 2023 година трябва да бъде публикуван през месец октомври и ще включва рекордните 24 старта, но под въпрос е състезанието на пистата "Спа-Франкоршан".

На пресконференция преди Гран при на Белгия този уикенд, първа надпревара след четириседмичната пауза във Формула 1, Доменикали каза, този въпрос все още се обсъжда.

"Видях коментар, че състезанието в неделя в Белгия ще бъде последното, но бих бил много предпазлив в това отношение. Дискусиите все още се водят. Ние работим и обсъждаме с други промоутъри, за да видим дали са готови за ангажимент през следващата година. Балансът е да намерим комбинация от стартове с една трета в Европа, една трета в Далечния изток и една трета в САЩ и в Близкия изток", каза Доменикали.

"Винаги сме казвали, че традиционните състезания, въпреки че не могат да донесат същите пари като другите, се радват на пълно уважение от нас и ще видите, че това ще бъде така и в бъдеще", добави той.

Gulliver/GettyImages
86 снимки

Дебютно състезание на пистата в Лас Вегас вече е потвърдено за 2023 година, докато завръщането на Голямата награда на Южна Африка също е перспектива. Все още не е ясно дали пистата "Кялами" край Йоханесбург, последно използвана от Формула 1 преди 19 години, ще бъде готова за следващия сезон, предоставяйки потенциална отсрочка за старта в Белгия.

"Iскаме да има състезание в Африка и най-вероятната дестинация ще бъде Южна Африка. Но търсим солиден и дългосрочен ангажимент, защото не можем да бъдем там една година и след това край. Това отнема време и ще изясним тази ситуация през следващите дни. Ангажиментът да бъдем в Африка е този, който искаме да поемем, но искаме да го поемем правилно", коментира Доменикали.

Шефът на Формула 1 добави, че очаква да се гарантира и бъдещето на Гран при на Монако във Формула 1. Организаторите на най-великото състезание продължават да преговарят с американските собственици "Liberty Media" за удължаване на договора, след като той изтече тази година.

"Дискусиите с Монако продължават и ние наистина се надяваме да финализираме сделката много, много скоро. През следващите няколко седмици ще разпространим окончателната версия на календара за 2023 година", каза Доменикали.