Клубът на британските състезателни пилоти (BRDC), който е собственик на трасето „Силвърстоун”, отхвърли първата оферта на „Либърти Медия” за подсигуряване бъдещето на старта за Голямата награда на Великобритания като част от Формула 1 през следващите 5 години.

Американската компания, който купи шампионата през януари, предложи събитието да остане част от календара за дълго време напред, стига BRDC да предостави трасето безплатно за трите седмици около самото състезание.  Босовете на пистата обаче направили изчисления, че всеки ден ще губят по 20 хиляди паунда, затова и отклонили офертата.

Петата победа на Люис Хамилтън на "Силвърстоун" в снимки

Шефът на Формула 1 Чейс Кери и другият от членовете на Формула 1 Мениджмънт – Шон Брачис не се появиха на отминалото през уикенда Гран При на Великобритания, очевидно страхувайки се от обществената реакция. Кери все още се „възстановява” от публичната засада на Еди Джордан в Лондон миналата седмица, когато на едно от промо събитията ирландецът обяви традиционното състезание за спасено, докато американецът не обели и дума.

От BRDC активираха клауза за прекратяване на споразумението, а подбраният за това момент разгневи Кери.  Идеята на клуба бе в годините до 2019-а да бъде сключена нова сделка, макар че от Ф1 да нямат намерение да предоговарят условията. „Нямам възможност да наблюдавам тяхното счетоводство, нито пък разходите им. Знам, че не се отнасяме към тях несправедливо. Те получават същото отношение както всички други. Ценим високо „Силвърстоун” и разполагаме с 3 години, за да стигнем до споразумение”, коментира Кери пред вестник „Таймс”.