Основателят и президент на Хаас във Формула1 – Джийн Хаас си постави амбициозната задача отборът да започне да постига победи в шампионата в следващите 10 години. В противен случай босът е склонен да определи цялото си начинание като провал.

В дебютната си кампания Хаас завърши на 8-о място при конструкторите, а най-доброто им представяне бе 5-ото място на Ромен Грожан. През настоящия сезон те отново са 8-и в отборната надпревара, като отстъпват само с точка на Рено, който сам произвежда двигателите за болидите си. Отново Грожан даде най-добрия резултат – 6-ата позиция в Гран При на Австрия.

Новите отбори във Формула 1

Изглежда обаче амбициите на американците са далеч по-високи. „Смятам, че ако след 5 години ние все още сме назад в опашката и не там, където искаме да бъдем, то трябва да премислим оставането си във Формула 1”, коментира Джийн Хаас.

„В тези 5 години ще има възможности, които ще ни се разкрият и от които бихме могли да се възползваме. Надявам се една от тях да ни катапултира поне до това да бъдем средноконкурентен отбор или мъничко над това. Оттам ще продължим изкачването на стълбицата.”

„Трябва да караме стъпка по стъпка. Смятам, че до 10 години вече би трябвало да можем да печелим състезания, а ако това не е така – значи сме се провалили”, завърши босът.