Петък е и отново е време за Формула 1. Пилотите и отборите вече са в Баку за Гран При на Азербайджан. Това е състезание, в което всички влизат с много неяснота заради различни фактори. Единият е голямата почивка от три седмици след напдреварата в Австралия началото на април месец, а вторият фактор е промените, които бяха въведени в състезателния уикенд.

Гран При на Азербайджан ще е във формат със спринтово състезание, но от ФИА тестват различна програма, която със сигурност обещава една по-интересно и отворено състезание.

Всичко започва днес с първа свободна тренировка, която обаче ще е единствената за целия уикенд. Пилотите и отборите ще имат само един час на разположение, за да намерят правилните настройки на болидите и да преминат през всички тренировъчни програми, необходими за подготовка за неделното състезание. Още днес, в петък, ще се проведе квалификация за неделното състезание, която обаче няма да определи стартовите позиции за спринта в събота.

Съботният ден ще започне именно с нова квалификация, която е само за спринта и няма да важи за неделното състезание. Форматът на квалификацията за спринта ще е по-кратък от този на традиционната квалификация. Ще е разделена в три сесии, първата от 12 минути, втората от 10 и третата от 8 минути. Следователно спечелените или загубените позиции в спринта също няма да важат за неделното състезание. Пилотите ще се борят за точки, които се раздават на финиширалите от първа до осма позиция, следователно от 8 точки за победителя до 1.

В неделя пилотите отново ще се наредят за състезание, което вече ще е в пълния си обем и ще има предивд позициите от петъчната квалификация. Всички сегменти от състезателния уикенд в Баку може да гледате по DIEMA SPORT 3.

Пълна програма на състезателния уикенд:

Петък, 28-и април:

12:30 часа - Първа тренировка

16:00 часа - Квалификация за неделното състезание

Събота, 29-и април: 

12:30 часа - Квалификация за спринта

16:30 часа - Спринтово състезание

Неделя, 30-и април:

14:00 часа - Гран При на Азербайджан