Пилотът на Ферари във Формула 1 Шарл Льоклер ще стартира неделното Гран При на Италия от първа позиция след квалификацията с най-странен завършек през годината. Със сигурност до началото на самото състезание случилото се в края на Q3 ще бъде широко дискутирано, тъй като забавянето на колоната от коли в инсталационната обиколка, предшестваща последните опити за бързи такива, на практика не позволи на никого от конкурентите на Льоклер да го атакува.

"Скудерията" записа 21-и полпозишън на "Монца", с което води много пред всеки един друг конструктор, участвал във Ф1. Това се случи по силата на първата бърза обиколка, която Льоклер записа в Q3 - 1:19,307 минути. След него със само 39 хилядни от секундата се нареди Люис Хамилтън (Мерцедес), следван от своя съотборник Валтери Ботас, чието време без малко да не бъде зачетено. И всичко това заради катастрофата на Кими Райконен (Алфа Ромео) на "Параболика" по средата на последния етап от квалификацията.

Заради завъртането на финландеца и удара в предпазната стена се стигна до съвсем не толкова кратко прекъсване. След нея таймерът беше пуснат отново, но заради спецификите на "Монца" - където слипстрийм тактиките носят много позитиви - всички участници от финалния топ 10 изчакаха до самия край. Те уж си оставиха достатъчно време за финални опити, но инсталационната обиколка преди това остави усещането за фарс. Нико Хюлкенберг (Рено) и Карлос Сайнс-младши (Макларън) излязоха първи на трасето и направиха всичко възможно, за да се забавят и да дадат шанс на други коли да ги задминат. Льоклер и Фетел бяха плътно зад тях и наглед ръкомаха с ръце, призовавайки за вдигане на темпото или разчистване на пистата, докато Мерцедесите се намираха в дъното на групичката.

Пилотите продължиха в същия дух до стартфиналната права, а във всеобщото желание за най-късно начало на опита за бърза обиколка, единствено Льоклер и Сайнс започнаха преди изтичането на времето. За Мерцедес новините не бяха чак толкова лоши, тъй като Хамилтън ще бъде на първа редица до Льоклер, докато Фетел беше най-потърпевшият, понеже не получи шанс да подобри 4-ото си място.

Даниел Рикиардо (Рено), Хюлкенберг и Сайнс бяха единствените други състезатели, поставили време в Q3, докато Алекс Албън (Ред Бул), Ланс Строл (Рейсинг Пойнт) и катастрофилият Кими Райконен допълниха топ 10 без да имат тази чест.

Гран При на Италия стартира в неделя, 8 септември, от 16,10 часа българско време. Състезанието можете да проследите чрез прякото предаване на DIEMA SPORT 2 и онлайн на PLAY DIEMA XTRA.