Президентът на Международната автомобилна федерация (ФИА) Жан Тод предупреди Формула 1, че организацията се изправя пред нови реалности и ще се наложи да направи още бюджетни орязвания.

Вече девет състезания от сезон 2020 бяха отложени или отменени, а заради глобалната пандемия от коронавирус новият сезон няма да стартира по-рано от края на юни месец.

"Сигурен съм, че много отбори, доставчици и производители ще трябва да преразгледат програмите си. Може би някои от тях ще трябва да спрат", каза Тод пред "Мотоспорт".

БГНЕС
18 снимки

"Не искам да звуча прекалено самоуверено, но се надявам собствениците на някои от отборите и техните спонсори да запазят същото ниво на мотивация. Трябва да направим така, че да не обезкуражим тези хора", добави още французинът.

Тод каза, че ФИА няма да кара Формула 1 да бърза със започването на сезона, защото това може да доведе до по-големи проблеми.

"Няма да караме никой да бърза. Ще продължим със сезона чак тогава, когато е рискът е сведен до нула."
Отборите във Формула 1 се съгласиха да намалят бюджетите си за 2021 година от 175 на 150 милиона долара, а според "Екип" ФИА ще поиска допълнително падане на тавана за разходи до 100 или 125 милиона на отбор.

"Трябва да бъдем решителни в тези си искания, защото те ще срещнат съпротива. Ако обаче те не бъдат приети, поставяме под опасност съществуването на любимия ни спорт", завърши Жан Тод./БТА