Ръководството на Формула 1 обяви шестте локации, които ще приемат спринтови състезания през предстоящия сезон 2023. 

От догодина техният брой се увеличава двойно. Спринтовите състезания бяха въведени през 2021 и бяха само три, колкото бяха и тази година. Тяхната идея е да направят надпреварите по-интересни, като отпадне традиционната квалификация в събота и тя бъде заменена от състезание от 100 километра, което е приблизително една трета от това на стандартното Гран при в неделя. Редът на финиширане в събота определя и стартовата решетка в неделя.

Догодина спринтови стартове ще има в Азербайджан (28-30 април), Австрия (30 юни - 2 юли), Белгия (28-30 юли), Катар (6-8 октомври), САЩ/Остин (20-22 октомври) и Бразилия (3-5 ноември).

Бразилската писта "Интерлагос" е единствената, която за трета поредна година ще бъде домакин на спринт. Трасето "Ред Бул Ринг" в Австрия също запазва домакинството си от 2022 година, но за останалите четири писти това ще бъде дебют в новия формат.

Президентът на Формула 1 Стефано Доменикали приветства промените и предположи, че те ще се отразят положително на най-престижната автомобилна надпревара.

"Видяхме много позитивна реакция към спринтовите състезания през последните две години и нямаме търпение да въведем още повече екшън, като увеличим броя им на шест", заяви Доменикали пред сайта на Формула 1.

"Въвеждането на спринтове в събота създава един пълен състезателен уикенд с три дни непрестанна надпревара и това носи много повече забавление на феновете на нашия спорт, както и допълнителна стойност на всички заинтересовани страни, в това число отборите, медиите, спонсорите и домакините", каза още Доменикали.

Gulliver/GettyImages
29 снимки

За момента Формула 1 предвижда 23 старта през новия сезон, като вероятно ще има и 24-ти такъв, ако се намери подходящ домакин, който да замени отпадналото Гран при на Китай, което бе насрочено за средата на април месец, но няма да се проведе заради мерките за борба с коронавируса в най-многолюдната страна.