Макс Верстапен спечели своята четвърта поредна квалификация на пистата „Ред Бул Ринг“ и ще потегли от полпозишъна в неделната Гран При на Австрия.

Световният шампион си заслужи това право с време от 1:04.391, което беше с едва 0.048 секунди по-добро от това на Шарл Леклер, който ще стартира втори в неделя. Монегаскът пое огормен риск в последните два завоя на решителната си обиколка, но и това не му беше достатъчно, за да победи Верстапен.

Трети на стартовата решетка след две дни ще бъде вторият пилот на Ферари Карлос Сайнц, който бе с 0.190 по-бавен от бившия си съотборник Верстапен. Компания на испанеца на втория ред ще прави друг от бившите му съотборници, а именно Ландо Норис, който този уикенд разчита на подобрената версия на MCL60.

Пети и шести на старта в неделя ще бъдат Люис Хамилтън и Ланс Строл, а на четвъртата редица ще се наредят Фернандо Алонсо и Нико Хюлкенберг. Най-бавни в Q3 бяха Пиер Гасли и Алекс Албон, които ще стартират девети и десети в неделната Гран При на Австрия.

За четвърти пореден уикенд Серхио Перес не успя да прогресира до третата фаза на квалификацията. Този път проблемите на мексиканския пилот на Ред Бул бяха свързани с границите на трасето, като той загуби и трите си бързи обиколки в Q2 заради излизане извън очертанията. Така Перес практически остана без време във вторите 15 минути на сесията за място и ще стартира 15-ти в неделя.