Формула 1 направи козметична промяна в правилото за поява на автомобил по сигурността по време на състезания, за да избегне недоразумения като това от последното Гран при за миналата година.

Състезателният директор Майкъл Маси, който напусна поста си миналия месец, разчете по нетрадиционен начин правилника в последните обиколки на "Яс Марина" и това позволи на Макс Ферстапен да изпревари Люис Хамилтън. Така нидерландецът от Ред Бул спечели световната титла, а от Мерцедес протестираха на два пъти срещу решението.

Gulliver/GettyImages
100 снимки

Проблемът в Аби Даби бе предизвикан от това, че Маси и рейсконтролът не спазиха правилото за "ънлап" (unlapping) за всички болиди, за да може състезанието да продължи преди края на насрочените обиколки. Така нареченият "ънлап" вече е задължителен не за "които и да е" (any), както го разчете Маси, а за "всички" (all) болиди, изоставащи с една обиколка.

Ако автомобилът по сигурността бе останал на пистата в традиционния срок, Хамилтън щеше да спечели рекордна осма световна титла. Вместо това, Маси отмени "ънлап" процедурата тъкмо навреме, за да остане една обиколка и разполагащият с нови гуми Ферстапен да изпревари Хамилтън.

Маси бе заменен от Нийлс Уитич и Едуардо Фрейтас, които ще съвместяват длъжността рейс директор. За техен съветник бе назначен ветеранът Хърби Браш, който се оттегли през 2016 след 50 години в спорта.