Още от тази зима ФИА ще започне да прави изненадващи проверки в базите на отборите от Формула 1 на всеки две-три седмици. Увеличеният персонал в съответните отдели на международната федерация позволява това да се случи. Досега от ФИА са координирали посещенията с екипите и винаги е имало предварително известие. Изненадващият фактор обаче липсваше, тоест тимовете винаги са имали възможност досега да се подготвят за проверка.

„От доста време имахме за цел да увеличим състава, защото постоянно не ни достигаха хора. Скоро попълнихме бройката до желаното число. Това ни дава възможност да правим посещения на отборите приблизително на всеки две-три седмици“, посочи отговарящият за първенствата с едноместни състезателни автомобили във ФИА - Николас Томбазис.

Въвеждането на бюджетни ограничения и разпределение на времето за работа в аеродинамичните тунели доведоха до множество лимити в труда на отборите от Формула 1. Финансовите и техническите правила имат толкова конкретни уточнения, че ФИА може да проверява множество параметри директно при посещенията си във фабриките на тимовете.