Международната федерация по автомобилизъм (ФИА) започна изслушването на отборите от Формула 1 Алпин и МакЛарън относно техния диспут около пилота Оскар Пиастри.

По време на лятната пауза през този месец от Алпин обявиха, че Пиастри ще кара за техния отбор през 2023 година, заемайки мястото на ветерана Фернандо Алонсо, който отива в Астън Мартин. Австралиецът е резервен пилот в тима този сезон и част от програмата на Алпин за млади пилоти.

Часове след обявената от Алпин новина, самият Пиастри и мениджърът му - бившият пилот на Ред Бул Марк Уебър, съобщиха, че в това няма нищо вярно и младият пилот ще продължи кариерата си в МакЛарън, където догодина ще замени друг австралиец - Даниел Рикардо.

В момента и МакЛарън, и Алпин вярват, че имат законен договор с Пиастри, което наложи намесването в спора и на ФИА.

Очаква се финалното решение да излезе до петък. Навремето подобен спор имаше и между отборите на Джордан и Бенетон, които точно преди 30 години спореха за правата на германеца Михаел Шумахер.

Експерти очакват решение в полза на Алпин, но след това френският отбор да продаде правата на Пиастри или на МакЛарън, или на някой от останалите отбори във Формула 1. Според неофициални източни интерес към австралиеца има и от страна на АлфаТаури, където готвят раздяла с французина Пиер Гасли.