През уикенда предстои третото състезание от новия сезон във Формула за Голямата награда на Австралия. От международната автомобилна федерация (ФИА) пък официално потвърдиха връщането на четвъртата DRS зона на пистата „Албърт Парк“ в Мелбърн.

След промените по австралийското трасе, направени преди миналогодишното издание на надпреварата, от ФИА решиха да обозначат четвъртата зона, в която пилотите да могат да активират своите системи за намаляване на челното съпротивление. Тя обаче бе премахната малко преди старта на съботната тренировка, след като част от пилотите изразиха своите опасения, че високите скорости в тази част на пистата могат да доведат до инциденти.

Gulliver/GettyImages
93 снимки

Преди месец организаторите на Гран При на Австралия обявиха, че за тазгодишното издание на състезанието въпросната зона, намираща се на високоскоростната отсечка между 6-и и 9-и завои, ще се върне. По-рано тази сутрин тази новина бе потвърдена и от ФИА, както се вижда от официалната карта на пистата, която бе разпратена до всички отбори.

На нея ясно се вижда, че този уикенд на „Албърт Парк“ ще има четири отделни DRS зони, които ще бъдат обслужвани от две точки за засичане на разликата в хода на неделната надпревара. Първото измерване на разликата ще става 40 метра след изхода от шестия завой, а то ще важи за DRS зони 1 и 2, които се намират съответно на отсечката между завои 6 и 9 и на правата между завои 10 и 11. Зона 1 ще започва 130 метра след светлинен панел 11, разположен малко след завой 8, а зона 2 ще стартира 100 метра след изхода от 10-ия завой.

Второто засичане на дистанцията между пилотите ще бъда 90 метра пред влизането в 13-ия, предпоследен завой на пистата, а то ще важи за зони 3 и 4, разположени съответно на старт-финалната права и на тази между завои 2 и 3. Зона 3 ще стартира 30 метра след излизането от последната крива на трасето, а зона 4 ще започва 30 метра след завой 2.