След като даде нетипичното за стандартите на Ферари 7-о място в квалификацията за Гран При на Франция, пилотът на „скудерията” Себастиан Фетел логично беше доста търсен от медиите за обяснение на слабото си представяне. Германецът даде много неясни отговори, като от думите му излезе, че основният проблем е бил свързан с липсата на сцепление.

Четирикратният световен шампион даде време в Q3, което беше с над 1,4 секунди по-лошо от това, с което Люис Хамилтън спечели своя 60-и (и общо 86-и в кариерата) полпозишън за Мерцедес. Резултатът доведе до рядка гледка в последно време, тъй като и двата болида на Макларън се наредиха пред Фетел.

В хода на последния етап от квалификацията Фетел докладва за неуспешно превключване на по-висока предавка, което осуети първия му опит за бърза обиколка. В резултат на случилото се пилотът прибра болида за кратко в гаража. „Не знам какво стана. Загубих толкова много инерция, че вече нямаше смисъл да завършвам тази обиколка”, коментира германецът.

„Имах силни и слаби мигове. В някои обиколки чувствах колата доста добре, но в други – не. В крайна сметка не успях да извадя най-доброто от нейния потенциал, което не е задоволително. Беше ми трудно, защото в някои обиколки беше доста добре и усещах добрия резултат. В следващата обаче вече нямах същото сцепление. Срамота е, че това се случи в Q3, щеше да бъде по-добре, ако бяхме бавни в другите сегменти от квалификацията. В края на краищата ситуацията е такава, каквато е.”

„Отказахме се от повечето подобрения, а това не беше стъпката, която очаквахме. Мисля, че все пак разполагаме с добро темпо, което ще ни позволи силно състезание. Мерцедес е далеч напред, но ние ще се сборим с Ред Бул”, добави Фетел.


Не пропускайте нито миг от Гран При на Франция, 8-и кръг от шампионата на Формула 1, в неделя, 23 юни, от 16,10 часа чрез прякото предаване на DIEMA SPORT 2 и онлайн на PLAY DIEMA XTRA!