Пилотът на Скудерия Ферари Себастиан Фетел разкри откъде е дошло вдъхновението му да си пусне мустак за старта на тазгодишната кампания във Формула 1. Причината е повече от логична – легендарният пилот Найджъл Менсъл, който триумфира през 1992-а година с титлата в отбора на Уилиямс.

„Харесвам Найджел. Той е чудесен човек и истински лъв в болида”, коментира германският пилот пред медиите.

Все пак през миналата седмица Фетел изглеждаше като малко коте, вместо като краля на джунглата, докато се състезаваше на ГП на Австарлия.  Формата, която показа германецът с болида на „черните кончета” по време на тестовете, предполагаше, че той ще води парада на „Албърт Парк”, но Мердедес направи двойна победа, докато Фетел пресече линия четвърти, на минута зад победителя Валтери Ботас.

Под светлините на трасето в Бахрейн обаче Фетел демонстрира сериозна класа, оставяйки на повече от половин секунда Люис Хамилтън.

„От гледна точка на отбора, аз се надявам това в Мелбърн да е еднократен случай. Карах кола в зимните тестове, която наистина харесвах и не правих сравнения, но когато бяхме в Австралия това не бе така”, анализира германският пилот на Ферари.

Кампанията за италианския тим е много важна, като четирикратният шампион Фетел е натоварен със задачата да сложи край на сушата без титла на Ферари, която датира от 2008-а година. Репутацията на германеца бе срината през миналата година, когато се очакваше Скудерия да притисне максимално Мерцедес, но брилянтното каране на Хамилтън му осигури предсрочно титлата – две състезания преди края.

„Разликата с Хамилтън бе голяма за мен по едно време, но бях победен от него, а тимът от Мерцедес. Не е хубаво да финиширам втори, но сега се усещам силен. Извлякохме много позитиви от миналата година. Ако победиш във Формула 1, всичко е наред. Ако си втори обаче, те чакат много тежки дни. Това е винаги, а не виждам защо”, коментира Фетел.

Ако не триумфира на състезанието в Бахрейн, то серията на Фетел без триумф във Ф1 ще продължи 215 дни. Последното състезание, в което германецът спечели, бе по време на Гран при на Белгия през август 2018. Все пак Фетел има четири победи в Бахрейн, докато Хамилтън няма триумф  в последните три години.