Бившият шеф на Ферари във Формула Лука ди Монтедземоло напомни за хладните си отношения с двукратния световен шампион Фернандо Алонсо. Италианецът даде своето обяснение на факта защо испанският пилот, въпреки безспорните си качества и класа, така и не успя да спечели световната титла със „скудерията”.

Роденият в Овиедо състезател прекара 5 от общо 17-те си сезона във Ф1 при „черните кончета”, като беше най-близо до триумфа през 2010 и 2012 година. И в двата случая обаче той не успя да се справи със Себастиан Фетел, който тогава изживяваше едни най-добрите си дни в Ред Бул. Алонсо в крайна сметка избра да напусне Ферари в края на 2014 година, а тогава отношенията между него и отбора бяха стигнали до точката на замръзване.

„Той беше Алонсо, нямаше такова нещо като Алонсо-Ферари”, заяви Ди Монтедземоло. „Когато побеждаваше, беше щастлив. Когато не печелеше, отборът беше проблемът, а той не беше доволен.”

„С други думи – той не беше така близък с тима, както Михаел Шумахер и Ники Лауда бяха в трудните мигове. Да бъдеш съпричастен с отбора в добрите моменти е лесно.”

„По отношение на представянето си Фернандо беше много добър. За мен Алонсо е напълно равностоен с Люис Хамилтън и Себастиан Фетел в състезателни условия. Той е много близо и до Михаел. Алонсо беше и си остава фантастичен пилот. Той загуби шампионатите през 2010-а и 2012-а не заради свои собствени грешки.”

„Ако той беше спечелил една титла с Ферари, днес щяхме да водим разговор на съвсем друга тема. Говорим си все пак за Алонсо, който в повечето си години не разполагаше с най-добрата кола, но все пак успя да стане световен шампион. Алонсо е много силен пилот”, добави Ди Монтедземоло.