Пилотът на Ред Бул Макс Ферстапен спечели състезанието за Гран При на Франция във Формула 1, изпреварвайки двата болида на Мерцедес, пилотирани от Люис Хамилтън и Джордж Ръсел. Четвърти остана съотборникът на Ферстапен – Серхио Перес.

Състезанието реално се реши в два момента. Първата решителна сцена беше отпадането на Шарл Льоклер от Ферари, който напусна пистата в 19-ата обиколка. Вторият момент дойде в 30-ата обиколка, когато Ферстапен рязко започна да увеличава преднината си и в крайна сметка го победи с над 10 секунди.

60 снимки


Хамилтън също се възползва от отпадането на пилота от Монако и спокойно си взе 2-ото място в своя старт номер 300 във Формула 1, изоставайки на 10.587 секунди. Младият Джордж Ръсел остана на 16.495, а четвърти е Перес на 17.310. Карлос Сайнс-младши, макар и да стартира от 19-ото място, успя да се добере то 5-ата позиция, а също така взима и 1 бонус-точка за генералното класиране заради най-бързата обиколка днес. Шести, на 42.879 секунди, остана Фернандо Алонсо от Алпин.

Шарл Льоклер започна за седми път през този сезон от поул-позишън, но трябваше да напусне състезанието в 19-ата обиколка. При влизането в 11-ия завой той напусна трасето със задната част на болида и се удари в предпазните огради. Телевизионните повторения създадоха илюзията, че има проблем в задното окачване на автомобила. Но самият пилот каза по вътрешното радио, че педалът на газта не се връща при натискане и това прави колата неуправляема.

Иначе Льоклер поведе пред Ферстапен и Хамилтън, след като от самото начало заложи на средно твърди гуми, както и повечето от пилотите. Много добре стартираха Алонсо и Чеко Перес, които в първите обиколки се движиха в топ 6. Постепенно Хамилтън започна да притиска лидерите, което поведение по-късно ми осигури убедителната му 2-а позиция.

В 30-ата обиколка Ферстапен дръпна пред Хамилтън на 3,7 секунди и по-нататък само увеличаваше преднината си. Девет обиколки преди края пилотът от Нидерландия, който е и звездата на Ред Бул, увеличи още преднината си – почти на 10 секунди пред Хамилтън. А битката изглеждаше за третото място между съотборника му Серхио Перес и втория Мерцедес, пилотиран от Джордж Ръсел. 

Карлос Сайнс-младши, оцелелият пилот на Ферари, имаше трудната задача да стартира предпоследен, след което дори бе предупреден заради неправилно изпреварване. Но в крайна сметка агресивното му каране даде резултат, той се придвижи 5-и пет обиколки преди края и към този момент беше развил и най-висока скорост.

Преследването за третото място даде резултат две обиколки преди края, когато Джордж Ръсел успя да задмине Перес с много красива атака. Перес обаче пробва контраатака, за която не му стигна времето.

Начело в генералното класиране след състезанието на пистата "Пол Рикар" е Ферстапен с 233 точки, следван от Льоклер със 170 и Серхио Перес със 163.

QUALIFYING CLASSIFICATION

Another super Saturday for Leclerc 👌#FrenchGP #F1 pic.twitter.com/kc9CZwJ6Vp

— Formula 1 (@F1) July 23, 2022