Лидерът в генералното класиране за сезона - Макс Ферстапен (Нидерландия) с "Ред Бул", даде най-добро време в първата свободна тренировка преди неделното Гран При на Испания във Формула 1. Двукратният световен шампион направи най-бърза обиколка на пистата в Барселона за 1:14.606 минута и остави на 0.768 секунди съотборника си Серхио Перес. Трети на 0.812 зад нидерландеца се нареди Естебан Окон (Франция) с "Алпин".
 
Първата тренировка никога не е добър ориентир за скоростта на състезанието, тъй като отборите работят върху различни настройки, но Ферстапен отново се оплака от болида си. Нидерландецът каза по радиото, че колата не е перфектна и е "подскочила" на два конкретни завоя. Пилотът на "Ред Бул" е фаворит за пета победа в седем състезания този сезон. Перес спечели другите две. 
 
Ферстапен триумфира в Гран При на Монако миналия уикенд и може да направи същото в Испания с много по-подходяща за него писта. Седемкратният световен шампион Люис Хамилтън (Великобритания) с "Мерцедес" завърши на 12-о място в първата сесия, на 1.239 секунда зад Ферстапен.
 
В генералното класиране за сезона нидерландецът има 144 точки и води с 39 пред Перес, а трети е Фернандо Алонсо (Испания) с "Астън Мартин" с 93 точки.
 
Втората свободна тренировка е по-късно днес.