Младият ас на Ред Бул Рейсинг във Формула 1 Макс Ферстапен се защити след нападките на Люис Хамилтън (Мерцедес) за инцидента помежду им по време Гран При на Бахрейн. Холандецът заяви, че при подобни ситуации е най-лесно вината да се хвърли върху по-младия от двамата пилоти.

При въпросния сблъсък 20-годишният Ферстапен опита да изпревари актуалния световен шампион в първия завой, като осъществи контакт с болида на британеца, докато се опитваше да го измести от позицията му. Резултатът от всичко бе спукана лява задна гума за холандеца.

Хамилтън за Ферстапен: Какъв тъпанар!

След състезанието и докато чакаше в стаичката преди награждаването, финиширалият на трето място Хамилтън нарече Ферстапен „тъпанар”, ясно визирайки невъзможността на младия състезател да взима зрели решения при битките на пистата.

„Много е лесно и просто да се хвърли вината върху по-младия пилот. Това е единственият начин, по който разглеждам ситуацията”, коментира Ферстапен. „Това е част от състезанието – понякога нещата се получават, понякога – не. Можете да твърдите каквото искате за инцидента, но аз смятам, че имах реален шанс да го изпреваря.”

Имаше ли вина Люис за инцидента с Макс?

„Не направих нищо лудо, нито пък рисковано. За съжаление този път просто не се получи. Ако се върнем назад към миналата година, например в Мексико, тогава успях. Може би този път двамата не си оставихме достатъчно място, ала в крайна сметка това е състезание и веднъж нещата завършват добре, а друг път – зле.”

„Наистина бих разговарял с Хамилтън, ако наистина е необходимо, но защо да променям нещо (в подхода си – б.р.)? Не мисля, че направих нещо грешно в тази връзка. Опитах да изпреваря автомобил и считам, че имах реален шанс да успея. Затова и опитах. Не разбирам защо всички толкова много нищят темата, такива неща се случват по време на състезание”, добави Ферстапен.