Младата звезда на Ред Бул във Формула 1 Макс Ферстапен е пилотът, който е извършил най-много изпреварвания в хода на сезона през 2016 година. Нещо повече – 19-годишният холандец е първият пилот от 1983 година насам, който завършва сезона със 78 изпреварващи маневри.

Статистиката е на официалния производител на гуми „Пирели“, където отчитат като изпреварване „маневрата, която се случва по време на бърза обиколка (и не при откриващата обиколка) и се поддържа до завършването на обиколката“. Промяната на позиции, породена от механични проблеми или инциденти не се броят.

До голяма степен рекордът на Ферстапен се дължи на големия брой състезания през годината – цели 21 старта. Никога преди Формула 1 не е имала толкова дълъг календар.

Според „Пирели“ Себастиан Фетел (Ферари) е пилотът, който е позволил най-малко изпреварвания срещу себе си. Само веднъж германецът позволил на свой конкурент да мине пред него, а това се случи в Гран При на Бразилия, когато именно Ферстапен успя да го задмине в състезателни условия.

Общо за целия сезон бройката на изпреварванията е 866, което също подобрява постижението от 1983 година, когато за първи път започват да се водят подобни статистики.