Световният шампион Макс Ферстапен има клауза в своя договор с Ред Бул, която му позволява да прекрати контракта си с отбора. Това би се случило, ако тимът вече не е конкурентен на останалите отбори във Формула 1.

Разкриетието дойде от Хелмут Марко, който е консултант при австрийците, в изявление за Formel1.de.

Нидерладският пилот, който е световен шампион, поднови контракта си през миналия месец до 2023-а година, а заплатата му е между 40 и 50 милиона евро на сезон, но той може да напусне без напрежение, ако отборът се озове в „дупка“ спрямо другите отбори.

„Ако се случат същите събития както от 2014-а година и да нямаме шанс да се борим за титлата, то той има клауза, която може да го освободи“, каза 78-годишният Марко.

„Макс е важна част от тази шахматна игра и неслучайно всеки един друг отбор иска да го притежава. За Ред Бул е важно да кажем, че разполагаме с най-добрия пилот и се надявам да продължаваме да работим заедно. Да притежаваш Макс има позитивен ефект върху останалите членове на отбора“, добави доктор Хелмут Марко.

Ферстапен вече има победа през този сезон, след като триумфира в Саудитска Арабия, но е ясно, че Ред Бул ще има сериозна конкуренция през годината в лицето на Шарл Льоклер от Скудерия Ферари.