Пилотът на Ред Бул Макс Ферстапен има по-голям шанс да победи шесткратния световен шампион Люис Хамилтън в борбата за титлата във Формула 1, ако сезонът бъде съкратен. Това твърди бившият съотборник на Люис – Нико Розберг, който единствен успя да победи британеца от пристигането му в Мерцедес.

Сезонът във Формула 1 е много вероятно да се превърне в „спринтова“ надпревара, след като досега осем състезания бяха или отменени, или пренасрочени за последните месеци в календара заради пандемията от коронавирус.

"Ако има по-малко състезания, шансовете да видим изненадващ световен шампион стават значително по-големи. В този случай късметът играе много по-голяма роля от нормално. Винаги съм смятал, че Ред Бул и Макс Ферстапен са претенденти, а през очертаващия се календар за тази година те наистина могат да натиснат Мерцедес за титлата. Шансовете им са големи", каза Розберг.

Първото насрочено състезание за сезона засега е Гран при на Канада през месец юни, а Формула 1 вече обсъжда варианти за преработване на календара. Розберг призова ръководните фактори „да бъдат креативни“ и дори да се замислят за уикенди с по две състезания.

"Всичко се промени тотално. Имаше ясно начертан план за сезона и изведнъж може да се наложи да карат по два пъти през уикенда. Това ще промени начина на употреба на двигателите, натоварването и абсолютно всичко. Сложно е и със сигурност трябва да мине през единодушно гласуване във всички отбори. Според мен не е изключено да се приеме, защото отборите винаги са били отворени към нови идеи и всички в тях искат да предложат на феновете интересен сезон. В крайна сметка всичко, случило се, може да ни предложи и нещо различно от обичайното. Може да стане страхотно шоу“, сподели още бившият световен шампион.