Макс Ферстапен може да преосмисли бъдещето си във Формула 1, ако най-престижната автомобилна надпревара продължи да увеличава броя на спринтовите състезания. Те бяха три през миналата година, но за този сезон са предвидени цели шест.

Ферстапен говори след квалификацията в Австралия, която нидерландският пилот на Ред Бул спечели.

"Надявам се да няма твърде много промени, иначе няма да се задържа дълго време във Формула 1. Не съм фен изобщо (на спринтовите състезания). С тях уикендът става много по-интензивен, а вече имаме достатъчно кръгове. Не мисля, че това е правилният път", заяви Ферстапен, цитиран от ДПА.

"Разбирам, че искат всеки ден да бъде вълнуващ за феновете, но уикендът не може да бъде толкова дълъг. Движим се към сезони с по 24 или 25 състезания и ако продължат да се увеличават, това няма да си струва за мен. Няма да се наслаждавам на спорта.

"Спринтовите състезания не са в ДНК-то на Формула 1. В този спорт изстискваш каквото можеш от квалификацията в събота и след това караш вълнуващо дълго състезание в неделя. Не разбирам защо искат да го променят.

"Ако искат повече екшън, просто трябва да съкратят дистанцията между болидите и да има повече отбори, които се борят за победи. Тогава шоуто ще бъде страхотно и няма да има нужда от подобни промени"./ БТА