Пилотът на Ред Бул Рейсинг във Формула 1 Макс Ферстапен беше очаквано разярен след сблъсъка си с Шарл Льоклер (Ферари) в първата обиколка от Гран При на Япония. Инцидентът на практика приключи състезанието за холандеца, което беше най-лошият възможен сценарий за доставчика на двигатели Хонда в домашното му състезание.

Ферстапен спечели правото да потегли от 5-о място на стартовата решетка и се възползва от лошия старт на Льоклер. Още във втория завой обаче монегаскът го уцели с предна лява гума в корпуса и Ред Булът се оказа обърнат в грешната посока и извън пистата.

„Стартът ни мина добре, може би беше най-добрият през сезона, но после някой просто се заби отстрани на колата ми. Много непохватно, защото така или иначе имах преднина. Всички знаят, че във втори завой се получава недозавиване затова Льоклер не може да кара на ръба”, заяви Ферстапен.

„Имах толкова много поражения по корпуса, че нямаше смисъл да продължавам. Жалко е, но нищо от това не стана по наша вина.”

Впоследствие Ферстапен изрази учудване как стартиралият от полпозишън Себастиан Фетел също се е разминал без санкция, след като потегли преди угасването на светлините. „Какво още трябва да направи, за да бъде наказан? Защо не го наказаха, защо това трябва да се гледа след състезанието. Фетел не получи наказание въпреки случилото се на старта. Нелепо е, просто нелепо”, добави пилотът.