Отборът на Ферари даде индикации, че може би ще е първият, който ще се възползва от предложението на „Либърти Медия“ за дял от Формула 1. Новите собственици отправиха офертата си до всички тимове като знак, че са важни за бъдещето на шампионата.

Голяма част от тях обаче съвсем не са съгласни да купуват акции без право на глас, каквито са предвидените за тях. Американските босове искат чрез своя ход по-голяма гаранция за бъдещето, тъй като през 2020 година може да настъпи сериозен отлив от участници.

Шефът на Ферари Серджо Маркионе също допуска подобна възможност, докато търси най-верния ход. „В момента преценяваме дали да си купим дял“, каза италианецът. „Такава инвестиция няма да бъде мъдра, ако не знаем какво ще се случи след 2020 година, когато действащото споразумение „Конкорд“ изтича. Очаквам Формула 1 да се подобри във всеки аспект. Освен това „Либърти Медия“ и Чейс Кери (новият шеф на Ф1 – б.р.) познават забавната индустрия много прецизно. Те знаят как да направят спорта по-популярен“, допълни той.

Въпросното споразумение представлява сложен правилник, който регулира икономическия и спортния контекст на триъгълника, който формира Формула 1 – собствениците на шампионат, отборите в него и Международната федерация по автомобилизъм (ФИА). Договорът е наименован по Плас дьо ла Конкорд в Париж, където се намира централата на ФИА.