Шарл Льоклер (Монако, Ферари) записа изненадваща, но и категорична победа срещу Макс Ферстапен (Нидерландия, Ред Бул) в Гран при на Австрия от Формула 1. По този начин пилотът на италианския конструктор записа пети успех в кариерата си и излезе на второ място в генералното класиране.

Ферстапен започна отлично и зае лидерската позиция в завой номер 1, а Карлос Сайнс (Испания, Ферари) временно остана втори пред Льоклер. Джордж Ръсъл (Великобритания, Мерцедес) пък допря болида на Чеко Перес (Мексико, Ред Бул) и го изпрати в чакъла, елиминирайки един от четиримата фаворити за победата.

Льоклер изпревари Сайнс и се съсредоточи върху преследване на първото място, от което го делеше близо една секунда. Тя беше заличена бързо и пилотът на Ферари успя да изпревари Ферстапен от третия опит - във вътрешната страна на завой номер 4 в 12-ата обиколка.

Ферстапен спря моментално за смяна на гумите, а Льоклер се задържа много повече от него на пистата и на този етап изглеждаше, че Ферари са избрали стратегия с едно спиране. Нидерландецът пък направи втори пит-стоп в 37-та обиколка и подгони Льоклер с нови гуми.

Gulliver/GettyImages
52 снимки

Вместо Ферстапен да преследва водещото Ферари, 22 обиколки преди края се случи точно обратното. Льоклер влезе в бокса в 49-ата обиколка и само четири по-късно отново бе пред нидерландеца, а този път и с последно изпреварване за първото място. Ферстапен дори беше застрашен от скоростта на Сайнс, но испанецът получи проблеми с двигателя и отпадна.

Льоклер завърши с 1.532 секунди пред Ферстапен и спечели за първи път в кариерата си в Австрия. Той вече има пет победи - в Австралия и Бахрейн тази година и в Италия и Белгия през 2019. Всички те са спечелени с болид на Ферари. Италианският конструктор пък записа втори пореден успех във Формула 1 след този на Сайнс във Великобритания.

Перес не завърши състезанието, което отвори пътя на Льоклер към второто място в класирането. Пилотът на Ферари е със 163 точки, а Ферстапен продължава да води с 208.

Трети на "Ред Бул Ринг" бе Люис Хамилтън (Великобритания, Мерцедес), който стигна и до трети пореден подиум. Джордж Ръсъл (Великобритания, Мерцедес) спечели четвъртото място, пети бе Естебан Окон (Франция, Алпин), докато челната шестица бе затворена от Мик Шумахер (Германия, Хаас).

Gulliver/GettyImages
52 снимки

Ето най-важните моменти от надпреварата в Австрия, която проследихме на живо:

71/71 Победа за Льоклер! Пилотът на Ферари успя да удържи Ферстапен и напълно заслужено триумфира в Гран при на Австрия

65/71 Льоклер за втори път се оплаква от проблеми с педала на газта по радиото, от бокса казват на Макс да продължи да го натиска, тъй като лидерът може да загуби темпо. 3,5 секунди е разликата между тях. 

58/71 Льоклер и Ферстапен се озоваха в бокса, след което отново се завърнаха първи и втори. 

57/71 Сайнц отпадна от състезанието в Австрия. Испанецът получи проблем в двигателя, което доведе до запалване на колата.

53/71 Льоклер си върна лидерството! Пилотът на Ферари направи нова страхотна атака и мина безпроблемно пред големия си съперник днес. 

49/71 Льоклер влезе отново в бокса и се върна трети. Ферстапен поведе за трети път днес, а французинът е на 2.3 секунди след него. 

40/71 Жълти флагове във втори сектор заради излитането на Фетел в зоната за сигурност, който се удари с Пиер Гасли. Малко по-късно Гасли беше наказан с 5 секунди заради удара.

33/71 Льоклер атакува успешно Ферстапен на третия завой от вътрешната страна и отново мина пред него. Нидерландецът пък се оплака, че колата му е трудна за каране и непредвидима.

30/71 Двамата пилоти на Ферари с по-новите си твърди гуми започват да догонват Ферстапен, като Леклер записва най-бърза обиколка и вече е на 2,6 секунди зад лидера.

27/71 Льоклер влезе в бокса и излезе трети на 6,6 секунди от Ферстапен. В края на обиколката и Сайнц се озова в бокса. 

18/71 Ферстапен успя да излезе четвърти и влезе в сериозна битка за третата позиция с Хамилтън. 

13/71 Ферстапен от втора позиция влиза в бокса и получава комплект твърди гуми. Ферстапен се връща 8-и, зад Ландо Норис.

12/71 Льоклер успя! В четвъртия завой французинът направи уникална атака, с която успя да изпревари Ферстапен и пое лидерството в състезанието. 

10/71 За момент Льоклер успя да изпревари Ферстапен, но световният шампион бързо върна лидерството си. В същото време Ръсел получи 5 секунди наказание заради инцидента с Перес в началото.

7/71 Льоклер успя да догодини Ферстапен и изостава само на половин секунда от нидерландеца. Сайнц продължава да кара трети.

3/71 Перес се завърна на пистата последен. В същото време Мик Шумахер успя да изпревари Хамилтън и зае 7-о място. 

1/71 Макс Ферстапен направи отличен старт и поведе в състезанието. Зад него застана Шарл Льоклер, а трети Карлос Сайнц. Серхио Перес рано рано се озова в бокса след като в третия завой се удари с Джордж Ръсел. 

Стартовата решетка на Гран при на Австрия: