Дъждът по време на последния сегмент от квалификацията за спринта в Китай превърна сесията в истинска лотария. В самия край на SQ3 пилотите един след подобряваха времената си, но доста обиколки бяха изтрити заради нарушаване границите на трасето.

Ландо Норис бе сред потърпевшите. Той оглави подреждането малко преди финала на сегмента. Турът му бе анулиран, но малко след това рейс контролът му го върна. Обиколката бе достатъчно силна, за да го остави пръв в класирането и така британският пилот на Макларън ще потегли в утрешния спринт от първа позиция.

Причината за първоначалното анулиране обиколката на Норис бе излизането му от пистата в последния завой в предходния тур. На някои писти в календара това наистина води до изтриване на времена - за конкретната обиколка и тази след нея.

В Китай обаче точно това правило не е включено в бележките на рейс директора. Ситуацията зависи от характеристиките на пистата. Анулирането и на двете обиколки се прилага на конфигурации, където се смята, че излизането от пистата води до предимство за следващия бърз тур. Това се упоменава изрично в бележките на рейс директора.