Люис Хамилтън все още е под карантина, след като миналата седмица се оказа с положителен за COVID-19 тест. Участието му във финалния кръг от сезон 2020 във Формула 1 е под въпрос и зависи от доста фактори.

На първо място седемкратният световен шампион трябва да даде негативен тест за коронавируса. Карантината му е 10-дневна и изтича в четвъртък, тогава трябва да бъде направено изследването. Ако то е с отрицателен резултат, идва следващото препятствие – пътуването до Абу Даби.

За последните три старта Формула 1 създаде от отделните „балони“, в които се движеха екипи, служители на F1 и ФИА и представители на медиите, една биосфера. По принцип всички пристигащи в Абу Даби трябва да преминат 14-дневна карантина. За Формула 1 обаче бе въведено изключение и създадена нова процедура. Заради това например всички свързани с надпреварата хора, се придвижиха до Абу Даби вчера с 10 частни чартъра. При пристигане им бяха направени тестове и влязоха в 24-часова изолация, докато изследванията бъдат обработени. Процедурата доведе до неочаквани проблеми. Поради забраната за излизане се наложи храната например да бъде поръчвана на румсървиса и отделни журналисти и хора от екипите часове наред не успяваха да го сторят.

При толкова строги мерки би се наложило Хамилтън да получи отделно разрешение да влезе в Абу Даби.

Ако това стане, ще трябва да му бъде направен още един тест и да се изолира за 24 часа. Рейс директорът на ФИА Майкъл Маси обясни още на пистата Сахир, че основното задължение на F1 е да се съобрази със законите, изискванията и предписанията на страната.