Бившият шеф на автомобилния шампионат Формула 1 Бърни Екълстоун е шокиран, че някога важният германски пазар вече не е основен фактор в този спорт, но се надява, че страната може да възстанови позицията си в бъдеще.

Германските пилоти Себастиан Фетел, Нико Розберг и особено легендата Михаел Шумахер, спечелиха 12 титли между 1994-а и 2016-а година. Иначе общо седем човека от тази страна са били в стартовата решетка през 2010-а, в продължение на няколко сезона имаше две състезания на сезон – на Нюрбургринг и Хокенхайм, а Мерцедес беше осем години подред световен шампион при пилотите до 2021-а година.

"Не знам какво се случва с Германия. Имаха световни шампиони при пилотите, световен шампион за дълги години при конструкторите. Но като цяло изглежда, че са извън Формула 1", заяви Екълстоун.

Gulliver/GettyImages
55 снимки

Сега завърналият се Нико Хюлкенберг е единственият представител на Федералната република във Формула 1, който ще кара в първото състезание за годината в Бахрейн. Основно поради финансови причини, последното издание на Гран При на Германия за момента се проведе през 2019-а година. А последното състезание на територията беше година по-късно, след което Нюрбургринг слезе от календара и заради последиците от пандемията от коронавирус.

"Преди при тях имаше страхотни състезания и чудесна, гореща публика. А в момента всичко изчезна. Наистина съжалявам, че загубихме Германия за Формула 1. И сякаш хората там изведнъж се дезинтересираха, допълва бизнесменът.

"Но съм сигурен, че няма да продължава дълго. И вярвам, че интересът ще се върне. Там има основа, върху която може да се градят успехи. Може би някои от организаторите се фокусираха върху неправилните моменти, а не върху голямата картина. Но Германия има потенциал, огромен потенциал", завърши Екълстоун.

Автор: Атанас Василев/БТА