Опитът на Луис Хамилтън и "психологическите игри", които използва Мерцедес срещу Макс Ферстапен дават предимство на британския шампион в борбата за титлата във формула 1. Това заяви Бърни Екълстън пред "Франс Прес".

24-годишният Ферстапен "има няколко години опит в състезанието, но не колкото Луис", убеден е бившият шеф на Формула 1.

"Това, че знае, че може да печели състезанията, защото Мерцедес бе доминантната кола в последните години, му позволи да изгради по-силен характер от този на Макс, за когото този сезон бе първият, в който разполага с автомобил, който може да печели редовно", казва 91-годишният британец.

"Макс е хлапе в сравнение с Луис, а най-лошото за него е, че британецът има огромна рекламна кампания зад себе си, която играе за него. Макс ще има няколко съперника, защото на гърба му е и Мерцедес, а това са психологически игри", добави Екълстън.

Преди последното състезание за сезона в Абу Даби в неделя, Ферстапен и Хамилтън са с равни точки, а за британеца, който е известен като Мистър Е, победителят ще бъде този "който има повече късмет".

"Добре е за спорта. Последните години хората знаеха много добре кой ще спечели, но този сезон беше невероятен", смята Бърни Екълстън.
Дали Хамилтън ще спечели в неделя осмата си титла във Формула 1, което ще го направи най-успешният пилот в историята на спорта пред Михаел Шумахер, или не няма да промени факта, че "той вече е в Топ 5 на историята" и "остава изключително талантлив и хитър пилот", смята британецът.

За него обаче французинът Ален Прост, който е шампион през 1985, 1986, 1989 и 1993, е "реално най-добрият, защото шофираше колата си сам, без помощ", за разлика от настоящите пилоти, които получават постоянно команди по радиото и понеже "винаги има много компетентни съотборници".

Другото име, което спомена Бърни Екълстън, е това на аржентинеца Хуан Мануел Фанджо - шампион от 1951, 1954, 1956 и 1957, "който имаше шанса да сменя винаги отбора, за да е при най-добрите".