Някои наказания през уикенда за Гран При на Саудитска Арабия и особено тези на Фернандо Алонсо в състезанието бяха прекалено строги, заяви Джордж Ръсел. Пилотът на Мерцедес финишира четвърти в надпреварата. Санкцията на Алонсо го прати трети, но той каза, че испанският пилот и Астън Мартин са си заслужили подиума. След това обжалването на тима от Силвърстоун бе удовлетворено и двукратният световен шампион се върна в топ 3. Тези решения на стюардите плюс пускането на кола за сигурност заради спрелия Ланс Строл бяха широко обсъждани след финала в Джеда.

Gulliver/GettyImages
93 снимки

Ръсел е един от хората, които могат да окажат някакво влияние в посока въвеждане на промени. 25-годишният англичанин е директор на асоциацията на пилотите във Формула 1 (Grand Prix Drivers Association). По принцип организацията има трима директори. Бяха останали двама, но след „пенсионирането“ на Себастиан Фетел Ръсел е сам.

„Според мен случилото се с Фернандо бе прекалено строго. Честно казано, мисля, че някои от тези наказания са малко твърде екстремни. Казвам това от гледна точка на видяното през уикенда (в Джеда), квалификацията и след това. Наясно съм защо са необходими правилата. В крайна сметка трябва да се придържаме към насоките. Мисля обаче, че е необходимо и да се прояви повече здрав разум по отношение на правилата. На старта Алонсо е бил малко по-вляво, нали така? Нищо не е спечелил от това. 5 секунди наказание е може би твърде много. Седим страшно ниско в колите, виждаме горната част на гумата и нищо от пистата. Дълги жълти линии насочват къде да спрем. Аз обаче не ги виждам.“

Gulliver/GettyImages
82 снимки

„И не знам какво точно е станало при питстопа му, но 10 секунди е екстремна санкция. Това прави нещата по-изнервящи за всички“, обясни Ръсел

„През уикенда се обсъждаше много кои линии (на пистата) може да се настъпват и кои не трябва да се докосват – особено на влизането и излизането от пита. В квалификацията множество обиколки бяха анулирани заради това, че бяха настъпили червената боя (при входа на питлейна). Помислих си, че това е леко… откровено безсмислено. Така че според мен трябва да седнем заедно и да проявим здрав разум“, допълни Ръсел.