Седемкратният световен шампион във Формула 1 Люис Хамилтън записа своята победа номер 100 в най-престижните автомобилни серии, след като триумфира в Гран при на Русия днес следобед. Пилотът на Мерцедес се възползва от силния дъжд в заключителната част на състезанието, за да изпревари лидера Ландо Норис и да стигне до успеха, който го върна на първото място в генералното класиране при пилотите.

На старта в днешната Гран При на Русия Ландо Норис не успя да потегли по най-добрия начин и вторият – Карлос Сайнц, го атакува успешно на първи завой, след като се възползва по най-добрия начин от ефекта на аеродинамичното изтегляне. Зад гърба на двамата стана горещо, Джордж Ръсел запази третата си позиция, а Ланс Строл успя да изпревари Даниел Рикардо, Фернандо Алонсо и Люис Хамилтън беше четвърти.

Британецът направи ужасяващ старт и потъна до седмото място. Две обиколки зад Алонсо бяха нужни на пилота на Мерцедес да го изпревари за шестото място. 

В 14-ата обиколка Норис изпревари Сайнц след категорична атака от страна на младия британец, който е новият лидер на колоната. В следващата обиколка Сайнц реши да се възползва от пресичаща стратегия и спря в бокса преди лидера Норис. Испанският пилот на Ферари се върна на пистата в Сочи на 13-а позиция.

15 обиколки преди финала Хамилтън, налагащ много високо темпо, догони лидера Норис и вече бе на секунда и половина зад младия пилот на Макларън. Две обиколки след това Ландо отговори на Люис с най-бърза обиколка в надпреварата до момента и разликата помежду им вече отново е близо две секунди.

Седем обиколки преди финала на пистата в Сочи заваля лек дъжд. В следващата обиколка Норис допусна малка грешка заради лекия дъжд, мина извън пистата по асфалтовата зона на сигурност, но Хамилтън не успя да се възползва и остана втори.

Пет обиколки преди финала почти всички пилоти без лидерите влизат в бокса за смяна на сухи сликове с гуми интермедия. Тогава дойде и истинската драма. Три обиколки до финала Хамилтън реши да влезе в бокса за интермедия. Норис обаче реши да рискува и да не сменя гумите, за да запази лидерската си позиция, но дъждът стана твърде силен и той все пак трябваше да влезе в бокса, което в крайна сметка го смъкна до седмо място.

От това се възползва и досегашния лидер Макс Ферстапен, който стартира от последна позиция заради наказание, но успя да се пребори за второто място, също благодарение на мокрото време. Нидерландският пилот на Ред Бул първи реши да сложи гуми за мокро време и това се отплати, като той се изстреля от седмо до второ в последните обиколки.

Зад Хамилтън и Ферстапен се нареди Карлос Сайнц, а топ 8 допълниха Даниел Рикардо, Валтери Ботас, Фернандо Алонсо, Норис, Кими Райконен.

По този начин Хамилтън вече има 246,5 точки, две повече от Верстапен, а лютата битка между двамата за титлата продължава.

„Не бях сигурен, че някога ще стигна до 100 победи, отне ми доста време. Отборът взе правилното решение в края. Изключително съм благодарен на всички мъже и жени в бокса. Макс свърши добра работа, за да се изкачи до второ място“, коментира британецът след успеха.