През 1999 година Формула 1 стъпва за пръв път в Малайзия. На новото и модерно трасе, дело на Херман Тилке, пилотите пристигат за предпоследния 15-ти кръг. В битка за титлата са Мика Хакинен от тима на Макларън и Еди Ървайн с Ферари, след като лидерът на италианския тим Михаел Шумахер катастрофира на Силвърстоун и пропуска шест състезания. За старта в Малайзия обаче Шумахер се завръща и то печелейки полпозишън. Всички са изключително любопитни дали Михаел може да бъде пилот номер две в тима и да помогне на Ървайн в борбата му с Хакинен. Отговорът идва бързо – на старта Шумахер повежда, а четири тура по-късно пропуска Еди пред себе си. Оттук нататък Михаел прави всичко възможно да задържи Мика зад себе си и успява. Ферари печелят двойна победа, Хакинен е трети и битката за шампионата трябва да се реши на Сузука. Ървайн е щастлив и обявява Шумахер за най-добрия втори пилот, след като е доказал, че е добър и като първи.

Стюардите обаче откриват нередност в колите на Ферари и четири часа по-късно е обявена дисквалификацията им. Причината в елементите наричани барджборд, които Рос Браун показва на журналистите и твърди, че няма нищо нередно в тях. Обяснението му е, че ФИА не мерят коректно размера, заради огъването на самия елемент и подават апел, който печелят няколко дни по-късно.

Така техническата комисия на ФИА, връща интригата в шампионата и оставя съдбата на титлата да се реши на пистата. Доколко барджборда на Ферари е бил извън правилата, така и не стана ясно, но италианците ги променят още за следващият старт, каквото и да означава това.