Млада надежда за бъдещето или последният световен шампион на отбора към днешна дата? Това е въпросът, на който Ферари трябва да намерят правилното решение в идните месеци.

Какво могат да спечелят Ферари, ако задържат Кими Райконен за още една година?

Финландецът, който през октомври ще навърши 39 години, е в залеза на своята кариера. Световният шампион за 2007 година не е печелил състезание от Гран При на Австралия през далечната 2013 и има само един полпозишън за последните десет години (Монако 2017).

През последните две години, Райконен изпълнява много добре своята роля в тима, а тя е да помага на Себастиан Фетел в борбата с Люис Хамилтън и Мерцедес. Финландецът може да се похвали с изключителна постоянност, като през този сезон е записал цели шест подиума в десет състезания, което го поставя на трето място в класирането при пилотите, на 55 точки зад Фетел.

Финландецът обаче е загубил своя боен дух. В днешни дни, Кими не е този, който беше, когато стана Световен шампион. Няма я агресията в неговото каране, както и бързината, с която той бе известен преди 10 години. Днес той кара изключително спокойно и неагресивно, което често му коства позиции, най-вече в първите завои на надпреварите. Той успява рядко да навакса тези позиции, което коства на Ферари в отборното класиране.

Какво може да донесе Шарл Льоклер на Ферари?

Първата, а и най-съществена разлика между Райконен и Льоклер е тяхната възраст. Монегаскът е с цели 18 години по-млад от финландския си колега. Това ще бъде огромен плюс, не само за самия Льоклер, а и за тима от Маранело.

Пилотът на Заубер вече не един и два пъти е показал, че той може да е агресивен, като в същото време пази своята техника. Още в своя пети старт, Льоклер влезе като равен с равен в битка с двукратния шампион Фернандо Алонсо – най-опитният пилот на решетката през 2018. По време на Гран При на Франция, Шарл успя да класира кола на Заубер в третата фаза на квалификацията за първи път от Гран При на Австрия 2015.

Агресията и скоростта на Люклер бяха очевидно още през изминалите две години, когато спечели последователно ГП3 сериите и Формула 2.

Формула 2, която спечели по изключително доминантен начин, като записа осем полпозиции и седем победи в 11 уикенда. Тази скорост му позволи да запише пет класирания в зоната на точките и да доминира над много по-опитния си съотборник -Маркус Ериксон.

Ако Ферари задържат Райконен, „черните кончета” ще поемат много по-голям риск, тъй като не се знае с каква мотивация финландецът ще застава на старта. Льоклер, от друга страна, ще има пределна мотивация и ще иска да се докаже пред Сержио Маркионе, което може да доведе до повече контакти, отпадания и загуба на точки. С играта, като пилот №2, Льоклер надали ще има проблем, тъй като това ще трае две-три години, след което той ще стане номер едно в тима от Маранело.

Коментар на Евгени Въков