Повредите през тази година до голяма степен предопределиха развръзката в първенството. Формула 1 е отборен спорт, който особено много зависи от техническото съвършенство. В човешката природа е да бъдат прощавани грешките на различни личности, които поставят себе си на лимита, но когато техниката предаде ползвателя й, това се счита за напълно недопустимо. Фетел загуби шансовете си за титлата, след като керванът напусна Европа. Докато събитията в Сингапур бяха нетрадиционни, то в Япония от колата се очакваше повече.
 
Всеки човек, който не се занимава с инженерство, може да се запита: Как е възможно дефект в запалителна свещ да провали отбор, за който работят 1000 души и чийто бюджет доближава 300 милиона евро? Издръжливостта е в основата на всеки компонент, който е интегрална част от автомобилите във Формула 1. Според всички дизайнери основната концепция следва да бъде компонентите да са лишени от излишна комплексност, за да се подобри издръжливостта им.
 
Бившият технически директор на Уилямс, Бенетон и Рено Пат Симъндс обяснява, че за всяка система, която има огромно влияние върху крайния резултат, инженерите прилагат Ефективен анализ на повредите. Техниката включва систематично изследване на всички възможни ситуации, при които може да се стигне до дефектиране на различни части от автомобила. Преценява се какво влияние може да има всеки един процес и след това се степенуват по значение.
 
Двигателите във Формула 1, например, използват изключително напреднали системи за измерване на налягането в цилиндрите докато текат процесите на вътрешно горене. Тези сензори позволят на задвижващата система да оперира на пределни режими. Целта е да се гарантира максимум добро представяне и да се запази издръжливостта. Сензорите работят в тежки условия и съответно са податливи на повреди. Когато се стигне до подобни неприятни ситуации, се предприемат действия да се направят корекции по картата на двигателя - съответно да се намалят режимите, но да се запази издръжливостта.
 
По думите на Симъндс най-важният аспект от подготовката на един отбор е каква е взискателността на отделните механици към детайла. В интервю за работа на въпроса “Какво бихте направили, ако една от колите получи дефект по време на тренировки?” правилният отговор, според него, е “Другата кола да не бъде пускана на трасето, докато не се установи какъв е източникът”. Знаейки какво се случи в Малайзия тази година и че проблемите на Кими в неделя до голяма степен са били същите като тези на Себастиян в събота, голямата въпросителна за Ферари остава защо се стигна до подобно нещо.
 
Според наши запознати италиански колеги, част от обяснението се крие в това, че в хода на изминалия сезон Ферари са изразходвали неназоваемо количество ресурси в развитието на автомобила. Огромната амбиция бе да се стигне до титлата поне при пилотите. И когато се изхожда от позицията на догонващ, цялото това желание доведе до стрес и от там - до допуснатите грешки.
 
От анализа на Симъндс най-много ми хареса търсенето на баланса - по-голямата част прощават на пилотите, когато от време на време не им е ден и разрушават механиците, когато допуснат грешка, дори и свързана със свещ за 50 евро. Но и механиците преследват съвършенството всеки един ден и се случва понякога да сбъркат. Във всеки спор за големия трофей един бърка повече от друг. И тази година това бе Ферари. В тази насока ще се търсят най-много промени през 2018-а и това е напълно логично, защото Мерцедес бяха в друга лига в това отношение. Това им гарантира трофея, макар и с не по-добрата кола. Контролът на качеството и вниманието към детайла за пореден път бяха в основата на успеха във Формула 1.